23. ožujka 2009.

Pristupačnost - Osnovno ljudsko pravo na kretanje

glavna

PRISTUPAČNOST - OSNOVNO LJUDSKO PRAVO NA KRETANJE

Predavanje će se održati u četvrtak, 26. ožujka 2009. godine, u Društvu arhitekata Splita, Starčevićeva 24/c, 21 000 Split, s početkom u 18.00 sati.

Predavanje o pravima i životu osoba s invaliditetom održati će mr. med. sc. Mirjana Dobranović, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida (HSUTI), a o primjerima prakse i pristupačnosti u arhitekturi govoriti će Dunja Mirtl, dipl. ing. arh.

Predavanjem se želi upozoriti na postojeće propise RH i pridržavanje odredbi iz tih propisa, ukazati na potrebu podizanja osviještenosti i kulture življenja uz osiguranje pristupačnosti za osobe koje se otežano kreću. U konačnici, želi se povećati kvaliteta ne samo življenja osoba s invaliditetom već svih građana s potrebom pristupačnog kretanja.

Osnovu za organiziranje takova skupa čini od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donesen Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti (”Narodne novine” broj 151/05). U članku 59. Pravilnika propisan je rok za prilagodbu javnih objekata koji glasi: “Građevine javne i poslovne namjene moraju ispuniti uvjete pristupačnosti propisane ovim pravilnikom u roku od dvije godine od dana njegova stupanja na snagu.”

No, javni objekti (pošte, banke, vrtići, bolnice, domovi zdravlja, centri za socijalnu skrb, sudovi, državne institucije, zavodi za zapošljavanje, hoteli, kampovi, restorani, kazališta i druge kulturne institucije,…) grade se ili rekonstruiraju često bez prilagodbe za osobe otežanog kretanja. U Zakon o prostornom uređenju i gradnji ugrađene su kaznene odredbe za projektante, nostrifikatore projekata, izvođače i osobe koje izdaju građevinske i uporabne dozvole te građevinske inspektore. No ipak nije, tijekom početne primjene, dao očekivane rezultate u smislu uklanjanja problema pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Dolaskom na predavanje, koje će se ujedno bodovati prema Programu stalnog stručnog usavršavanja Razreda arhitekata HKAIG-a s dva boda, iskazuje se stupanj društvene odgovornosti jer kako kaže finski arhitekt Alvar Aalto:

“Arhitektura ne može spasiti svijet, ali može biti dobar primjer”

U očekivanju Vašeg dolaska i uz srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK PO SPLIT
Ante Milas, dipl.ing.arh.

PREDSJEDNIK DAS
Jurica Jelavić, dipl.ing.arh.

PREDSJEDNICA HSUTI
Mr.med.sc. Mirjana Dobranović

— pristupacnost_split.doc (doc)

Komentari - 3

Student

:o :o stvarno ste brzi.

Student

Pohvale za ispravak!
A sada još dodajte jedno slovo “A” na arhitektovo prezime. Treba glasiti Aalto.

Student

“jer kako kaže finski arhitekta Alvar Alto”

ne kaže se “arhitektA” nego “arhitekT”. sukladno tome, molim da ispravite.

Upišite vaš komentar

bot