25. ožujka 2009.

Okrugli stol

Privatizacija javnog prostora i javnost privatnog prostora_Aktivizam ili/i projektiranje
glavna
26/03_19 h_
Društvo arhitekata Zagreba_Trg bana Jelačića 3/I

autor i moderator: Ivan Rupnik

Stvaranje javnog prostora nakon raspada javnog sektora

Propadanje nacionalne države, proces koji su mnogi pozdravili, bio je popraćen nestajanjem javnog prostora. Međutim naše današnje shvaćanje javnog prostora, osobito njegove konstrukcije i uporabe, još je vezano za ideale nacionalne države. U ulozi glavne čuvarice javnog prostora nacionalnu državu zamijenio je čitav niz subjekata, od privatnih korporacija do polujavnih nevladinih udruga. Poput propasti nacionalne države, to množenje entiteta može se shvatiti kao dio procesa političke liberalizacije, ali i kao gubitak osobne slobode. Ta proturječna situacija mračna je preslika nekadašnje paradigme javnog prostora, gdje je jedan jedini moćni entitet konstruirao i održavao javni prostor za svoje građane s pomoću monopola nad vlašću.

Iako se granice između javnog i privatnog prostora postupno brišu, a broj subjekata koji se natječu za ulogu u određivanju javnoga raste, ideje o tome koje bi bile uspješne strategije i taktike stvaranja javnog prostora u suvremenom društvu čine se malobrojnima i rijetkima. Tko su današnji subjekti koji stvaraju javni prostor? Koji su njihovi ciljevi? Koje su njihove strategije i taktike? Koliko su uspjeha do sada imali? Treba li suvremenom društvu javni prostor, onakav kako smo ga nekada shvaćali, kao prostor kolektivnog iskustva i političkog prosvjeda, i cijeni li ga ono uopće?

Svrha ovog okruglog stola jest potaknuti dijalog među trima subjektima stvaranja javnog prostora: aktivistima, arhitektima i umjetnicima, u namjeri da se usporede njihovi pristupi tom problemu. Osobit naglasak bit će stavljen na privatizaciju javnog prostora i javnost prostora u privatnom vlasništvu.

sudjeluju (abecednim redom):

Zlatko Kopljar
Sonja Leboš
Dalibor Martinis
Platforma 9.81/Dinko Peračić i Miranda Veljačić
Pulska grupa/Emil Jurcan
Goran Rako
Saša Randić
Zelena akcija/Vera Petrinjak Šimek

Više o projektima

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot