05. svibnja 2009.

Dobitnici posebnog priznanja ´Mies van der Rohe´

Europska komisija i Fundació Mies van der Rohe su objavili da je Norveška narodna opera i balet u Oslu autora Snøhetta pobjednik Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu - Nagrade Mies van der Rohe 2009.

Ocjenjivaški sud je također Posebnim priznanjem za nadolazeće arhitekte (Emerging Architect Special Mention) nagradio Studio UP/ Lea Pelivan i Toma Plejić za Gymnasium 46° 09′ N / 16° 50′ E u Koprivnici.

Čestitamo!
glavna
Gymnasium 46o09′N/16o50E
Koprivnica, Hrvatska
STUDIO UP/ Lea Pelivan, Toma Plejić

Mješoviti program za ovaj projekt uključuje sportsku dvoranu i srednju školu. Prostorno i vizualno preklapanje prostorija bilo je osnova idejnog projekta a prostrana unutrašnja ulica organizira i povezuje sve programske elemente. Sustav žaluzina iznad sportske dvorane i ventilacijski kanali iznad konzolnih učionica na zadnjem katu osiguravaju stalan protok hladnoga zraka tijekom ljetnih mjeseci dok dvostruka polikarbonska opna stvara učinak zelene kuće zimi. Zgrada mijenja suburbanu periferiju Koprivnice stvaranjem landmark i simboličnog mjesta za gradsku mladež.

Lea Pelivan (rođena u Splitu, Hrvatska, 1976. godine) i Toma Plejić (rođen u Rijeci, Hrvatska, 1977. godine) diplomirali su 2001. godine na Sveučilištu u Zagrebu, gdje su osnovali svoj arhitektonski ured 2003. godine. Njihovi najvažniji projekti uključuju: Frameworks (site-specific projekt za Venecijanski bienale 2004), Poslovno-stambeni kompleks Sukoišan Sjever P10 (Zgrada mješovite namjene P10) u Splitu, te Poslovnu zgradu Spectator grupe, Zagreb.

StudioUP

___________________________________________________________________

Nagrada Mies van der Rohe od 60,000 € dodjeljena uz potporu Europske unije jedna je od najvažnijih i najprestižnijih nagrada za međunarodnu arhitekturu, te se dodjelju je svake dvije godine za zgrade izgrađene u prethodnomu razdoblju.

Potporom nagradi, Europska komisija naglašava ulogu arhitekture kao pokretača kreativnosti i inovacije, predstavlja kulturu publici bez obzira na nacionalne granice i privlači pozornost na doprinos europskih stručnjaka razvoju novih ideja i tehnologija koje utjecu na svakodnevni život Europljana.

Najavu su na internetu, www.miesarch.com, u 10 sati objavili i Europski povjerenik za obrazovanje, osposobljavanje, kulturu i mlade Ján Figel kao i Predsjednik Ocjenjivačkog suda Francis Rambert. Taj arhitektonski reper autora Snøhetta, koji su također projektirali novu Knjiznicu u Aleksandriji (2002), je najveći kulturni centar izgrađen u Norveškoj u 700 godina.

Njegov nakošeni kameni krov - izrađen od 36.000 komada - izdiže se iz fjorda; time dopušta javnosti, stanovnicima kao i gledateljima opere da hodaju po zgradi, gradeći odnos s javnom konstrukcijom . U unutrašnjost s tisuću prostorija, koja je uglavnom obložena obrađenim drvom (korištenjem tradicije norveških brodograditelja), ugradena su brojna umjetnička djela isprepletena s konstruktivnim tkivom, uključujući i garderobu, izrađenu u suradnji s Olafurom Eliassonom, suradnikom na Paviljonu Serpentine 2007. godine.

Posebna svečanost dodjele nagrada održat ce se 28. svibnja 2009. godine u Paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni.

Putujuća izložba i katalog s predstavljenim djelima koje je odbrao Ocjenjivački sud - pobjednik Nagrade, dobitnici Posebnoga priznanja, finalisti i odabrana djela - bit će predstavljeni u rujnu ove godine.

Europski povjerenik za obrazovanje, osposobljavanje, kulturu i mlade Ján Figel je izjavio :

“Arhitektura je izuzetno vidljiv izlog kreativnosti i inovacije, a danasnji dobitnici nagrada pokazuju korsti od ulaganja u europski arhitektonski talent, u našu kreativnost i inovaciju. T o sve biva još važnije ove godine, budući da su poticanje novih ideja i naglašavanje poduzetničkih zalaganja ključni dijelovi Europske godine kreativnosti i inovacije 2009″.

Članovi Ocjenjivačkoga suda, kojim je predsjedao Francis Rambert, su: Ole Bouman, Irena Fialová, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Carme Pinós i Vasa J. Perovic.

Francis Rambert, Predsjednik Ocjenjivackog suda, je izjavio: “Norveska narodna opera i balet u Oslu je vise od zgrade. To je prvenstveno jedan urbani prostor, poklon gradu. Ta zgrada se moze smatrati katalizatorom svih energija grada i simbol je regeneracije njegovoga urbanog tkiva.”

Tarald Lundevall, projektant u Snøhetti je izjavio: “Snøhetta smatra Nagradu Mies van der
Rohe jednim od najprestižnijih arhitektonskih priznanja u svijetu. Vrlo smo počašćeni što dobivamo tu nagradu za Norvešku narodnu operu i balet.”

Kulturni program EU također dodjeljuje Nagradu European Border Breakers, Nagradu Europske unije za Kulturno nasljede/Nagrade Europa Nostra, koje će biti dodijeljene u Taormini (Sicilija, Italija) 5. lipnja 2009. godine, kao i Nagradu Europske unije za književnost koja će se dodijeliti u rujnu 2009. godine

Daljnji podaci:

www.miesarch.com

Europska komisija: Kultura

- Arhitektonska Nagrada
- Razvoj politike

Press kontakt:

SCOOP COMUNICACIÓN
Pati Núnez / Yvette Colomer

miespress@miesbcn.com
arquitectura@scoopcomunicacion.com

T.: +34 934 154 653 / + 34 622 296 657

— Press release.pdf (pdf)

Komentari - 3

arhitekt

a da za misljenje pitate tete koje rade u toj skoli……skola je samo za gledanje, a ne i za koristenje!!!

IIII

Čestitke. samo Naprid!

J.B.

Čestitam! Projekt je dosljedan od ideje do izvedbe i mislim da je to hvalevrijedno i nagrade su zaslužene punim! Naše gore list ;-)

Upišite vaš komentar

bot