05. lipnja 2009.

Duilovo - stav predsjedništva

glavna

Na 7. sjednici predsjedništva DAS-a donesena  je odluka većinom glasova prisutnih članova da se napiše pismo kao odgovor na napis u SD (Solomonsko rješenje za Duilovo-dva rada idu dalje; napisao: Sandi Vidulić; 22.05.2009. godine)

Otvoreno pismo

Predsjedništvo Društva arhitekata Splita ovim putem oštro reagira na izjave gosp.Vedrana Mimice objavljene u Slobodnoj Dalmaciji od 22.05.2009. godine u članku „Solomonsko rješenje za Duilovo - dva rada idu dalje”. U navedenom članku DAS se neargumentirano ocjenjuje nesposobnim za vođenje urbanističko-arhitektonskih natječaja izjavom: Poruka Duilova je da treba prestati s natječajima kakvi su se dosad radili.Društvo arhitekata može organizirati natječaje, ali ih ne može voditi.

Pri tom, gosp. Mimica nudi usluge Berlage Instituta iz Rotterdama na kojem trenutno radi, kao zamjensko rješenje dok se ne osnuje splitski Zavod za urbanizam.

Neugodno iznenađeni tim izjavama, podsjećamo gosp. Mimicu da je DAS upravo njega imenovao u ocjenjivački sud spomenutog natječaja s punim povjerenjem da će kompetentno i nepristrano sudjelovati u procesu donošenja odluke o izboru najboljeg rješenja za ovaj važan gradski projekt. Pri tom je njegovo iskustvo sa spomenutog inozemnog istraživačkog instituta bila ključna referenca. Na taj je način trebao biti zajamčen uspješan rad i kvalitetan završetak prvog međunarodnog natječaja raspisanog nakon 1924. godine u Splitu.

21.05.2009. godine donijeta je završna odluka po kojoj su članovi dva tima izabrani za izradu detaljnih planova uređenja za područje Duilova. Prema toj odluci, izabrani timovi moraju zajednički nastaviti raditi, temeljem pismenih preporuka ocjenjivačkog suda, u suradnji s konzultantima. Izjava gosp. Mimice data na konferenciji za tisak, a potom prenijeta u spomenutom članku, kako jedan od izabranih radova ima stratešku viziju ali nije dovoljno razrađen, dok drugi rad nema stratešku viziju ali je dorađen, nerazumljiva je interpretacija rezultata natječaja u stručnom smislu i neodgovorna spram ukupne javnosti, investitora natječaja (Grada Splita), provoditelja natječaja (DAS-a), natjecatelja, ocjenjivačkog suda i konzultanata, jer implicira sumnju o kvaliteti i provedivosti odluke, u donošenju koje je i sam sudjelovao.

Ukoliko gosp. Mimica ne ponudi primjereno obrazloženje za date izjave, teško bi se bilo oteti dojmu da njegov višemjesečni honorirani angažman nije bio fokusiran na donošenje najkvalitetnije odluke nego na insceniranje atmosfere nesposobnosti DAS-a da uspješno provede međunarodni natječaj, kako bi u takvom ozračju kako je u članku izjavio: nova gradska vlast trebala odlučiti da li ubuduće želi raditi na europskom nivou ili da stvari teku kao i dosada.

Što je time gosp. Mimica želio reći teško je razumjeti, posebice kada se zna da je: pristao raditi posao za koji je angažiran, prihvatio natječajni program kao osnovu za žiriranje, i na kraju, s ostatkom ocjenjivačkog suda, kreirao po svemu neuobičajenu natječajnu proceduru s još neuobičajenijim rezultatom.

U tom kontekstu, predsjedništvo DAS-a poziva gosp. Mimicu da javno argumentira i pojasni date izjave kako bi se izbjegle ozbiljne špekulacije koje dovode u pitanje višegodišnje napore DAS-a i Grada Splita da, kroz zajedničku suradnju i uz angažman najuglednijih stručnjaka iz Hrvatske i Europe, kontinuirano unapređuju praksu provođenja urbanističko-arhitektonskih natječaja.

Predsjedništvo DAS-a

— za-novine-otvoreno-pismo.doc (doc)

Komentari - 3

puno.hvala

Samo podsjećam velepoštovani DAS da kasne više od godinu dana sa isplatom otkupa za urbanistički natječaj u Primoštenu!

stipe

ma vi nemate pojma o pojmu! Uništili ste Split!

jure

Moran tute uputit jednu notu (da nas prime u Evropu)!

Da Jurica zovne i Minicu, i Hercoga, i Neurona, skupa sa Kolkason, Mladenon Grdovićon i Đerkon Rošinon, a da unda ovi samog Vranju probude iz greba; DAS-u to ne bi pomoglo. Za pravo metit kazat: DAS-u niti ne triba pomoć.

Di Van je pamet zivkat po Evropama? Prvi put kad su Bronzović, Plejić, Poljanić zaminili svoje kooperante za Von, Der i Aufe odman se raja razbižala. Kako i neće kad su ugledali ova emigrantska i stranjska imena. Odman su naši arkitekti i arkitetke nanjušili da neće to na dobro.

Sad ste, nadan se, došli pameti, pa neće više bit vakih esperimenata.

Grijota je jedino šta se iz naših socijalnih žepića izdvojilio stotine iljada ćuna, koliko košta internacijonalno takmičenje. I unda je ta internacijonala pare spič – potrošila, a projekt nije iznjedrila.

Zato da još jedanput zapivam onu notu s početka: da se vake otimačine iz blagajne našeg kerumiziranog grada ne bi jopet ponavljale, ne triba nan Evropa, nego nastavite u ovon svon revijalnon tonu; jer nas ta vrsta procudere makar malo manje košta.

Jurin imenjak i veliki prijatelj - Jure

Upišite vaš komentar

bot