11. studenog 2009.

UPI-2M Nagrađen za Arenu Zagreb

glavna
Dizajn konstrukcije ove je godine prvi puta uvršten kao zasebna kategorija na Festivalu pa je ARENA ZAGREB zabilježena i kao prva nositeljica ove prestižne nagrade. Na Festival je ukupno prijavljeno 630 projekata iz 81 zemlje širom svijeta od kojih je 273 projekta ostalo u finalu. Studio UPI-2M ušao je u finale Festivala s tri nominacije - u kategorijama Sport, Futuristički projekti i Dizajn konstrukcije.

U kategoriji Dizajna Konstrukcije, bilo je 7 finalista a ARENA ZAGREB je prema riječima članova ocjenjivačkog suda pobijedila svojim „…jednostavnim, elegantnim i odgovarajućim konstrukcijskim konceptom”. Kratak rok izgradnje, osmišljeni sustav proizvodnje glavnih elemenata konstrukcije kao i urbanistička transformacija i razvoj tog dijela grada bili su ključni elementi za nagrađivanje projekta ARENE ZAGREB. Osim toga, sinergija arhitekture i konstrukcije prema riječima ocjenjivačkog suda, središnji je kriterij ocjenjivanja, što je u ARENI ZAGREB u potpunostiostvareno jer lamela kao osnovni konstrukcijski element predstavlja ujedno i osnovni oblikovni element.

U konkurenciji za nagradu natjecali su se i kanadski „Richmond Olympic Oval Roof” koji će ugostiti discipline brzog klizanja na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine, „wNw bar” vijetnamskog studia Vo Trong Nghia Co. koji je predstavio bambus kao osnovni konstruktivni element i drugi.

Inače, Arenu Zagreb i ostale hrvatske dvorane u kategoriji Sport posebno je pohvalio ocjenjivački sud te kategorije istaknuvši postignutu kombinaciju „zapanjujućeg dizajna” i vrlo kratkih rokova u kojima su građevine i sagrađene.

ARENA ZAGREB je višefunkcionalna dvorana smještena u Laništu s kapacitetom od 15200 sjedećih mjesta odnosno ukupno oko 20 000 mjesta uz istovremenog korištenja partera. Projektirana je i sagrađena je u rekordnih 17 mjeseci povodom održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. Specifičnosti dizajna konstrukcije je 86 prednapetih armirano betonskih zakrivljenih lamela koji su nosači ovješene krovne čelične konstrukcije. Od same izgradnje, Arena je postala istaknuti simbol grada Zagreba.

UPI-2M je projektantska tvrtka iz Zagreba specijalizirana je za arhitektonsko projektiranje, projektiranje konstrukcija, konzalting i dizajn.U svom opusu ima brojna projektna rješenja i koncepte iz javnog, komercijalnog, poslovnog, stambenog, urbanističkog i ostalih sektora. Trenutačno radi na nekoliko većih projekata.

Čestitamo!

Komentari - 1

puno.hvala

Samo da podsjetim (još jednom) velepoštovani DAS da kasne više od godinu dana sa isplatom otkupa za urbanistički natječaj u Primoštenu!

Upišite vaš komentar

bot