07. prosinca 2009.

Proglašene nominacije

glavna
U Nastavno-sportskoj dvorani u Gradskom vrtu u Osijeku 15. prosinca 2009. U 19:00 bit će svečano otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2009. godini te dodijeljene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za najuspješnija autorska ostvarenja hrvatskih arhitekata, realizirana u 2009. godini, u Hrvatskoj i u svijetu.

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata 2009 godine hrvatski arhitekti prijavili su ove godine ukupno 145 autorskih ostvarenja realiziranih u protekloj godini, u kojima je sudjelovalo oko 200 suradnika. Izložbu UHA organizira od 1984.godine te je tradicionalno neselektirana tj. prepuštena je autoselekciji samih arhitekata koji svoje radove prijavljuju. Uvjet za sudjelovanje na izložbi je članstvo u Udruženju hrvatskih arhitekata i da je realizacija nastala u 2009. godini.Ostvarenja su razvrstana u nekoliko tipologija: obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije u javnom prostoru i urbanizam, interijeri i arhitektonska publicistika.

Nagradu “VIKTOR KOVAČIĆ” za životno djelo kao najviše priznanje za cjelokupni životni opus, Udruženje hrvatskih arhitekata ove godine dodjeljuje arhitektu Andriji Mutnjakoviću iz Zagreba.

Za godišnju nagradu “NEVEN ŠEGVIĆ” za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma u 2009. godini nominirani su:
- Tomislav Odak za Arhitektonske kronike u izdanju UPI-2M BOOKS
- prof. Darovan Tušek (glavni urednik), Hrvoje Bartulović, Dujmo Žižić, prof. Vladimir Nikolić i prof. Ivana Šverko (članovi uredništva) za Sveučilišni studij arhitekture u Splitu u izdanju Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu

U ostalim kategorijama Stručni savjet UHA-e istaknuo je sljedeće nominacije najuspješnijih godišnjih ostvarenja za 2009. godinu.

U kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2009. godini za nagradu “BERNARDO BERNARDI” nominirani su:
- 3LHD: Saša Begović, Tatjana Grozdanić Begović, Marko Dabrović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zvonimir Marčić, Leon Lazaneo, Eugen Popović, Nives Krsnik Rister, Andrea Vukojić
Interijer Dvorane Zamet, Rijeka
- Zora Salopek Baletić
Palača Lešić-Dimitri, Korčula
- 3LHD: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Jasminka Jug, Zorisalv Petrić, Željko Mohorović, Dijana Vandekar, Marin Mikelić
Plesni centar - rekonstrukcija Kino Lika, Zagreb

Za nagradu “DRAGO GALIĆ” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2009. godini nominirani su:
- STUDIO UP: Lea Pelivan, Toma Pleić
“P10- SUKOIŠAN SJEVER”- poslovno stambeni objekt sa javnom garažom, Split
- Ivana Ergić, Vesna Milutin, Tomislav Rukavina
2U1: stambeno-poslovna zgrada, Velika Gorica
- Jadranka Polak
Kuća za odmor, Ravna Gora
- Tomislav Pavelić
Obiteljska kuća u Rudešu, Zagreb

Za godišnju nagradu “VIKTOR KOVAČIĆ” za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2009. godini nominirani su:
- 3LHD: Saša Begović, Tatjana Grozdanić Begović, Marko Dabrović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zvonimir Marčić, Leon Lazaneo, Eugen Popović, Nives Krsnik Rister, Andrea Vukojić
Centar Zamet, Rijeka
- PRODUKCIJA 004: Davor Katušić
Ustanova za Hitnu medicinsku pomoć, Zagreb
- Marko Cvjetko, Robert Jonathan Loher
Gradska sportska dvorana, Varaždin
- Saša Randić, Idis Turato
Dječji vrtić ”Katarina Frankopan”, Krk

Ostvarenja iz 2009. godine valorizirao je Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata u sastavu; voditelj Nenad Kondža d.i.a. (Zagreb), Maja Furlan Zimmermann dia (Zagreb), Nikola Popić dia (Split), Vedran Pedišić dia (Zagreb), Dubravka Kisić dia (Zagreb), Leo Modrčin dia (Rijeka), Veljko Oluić dia (Zagreb).

Izložba će biti otvorena od 15.12.2009 do 15.01.2010., a nakon Osijeka će biti predstavljena i u drugim regionalnim društvima hrvatskih arhitekata.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot