01. rujna 2010.

Prepoznavanje prakse

glavna
U Društvu arhitekata Rijeke, Đure Šporera 8, od 10 do 12. rujna 2010. održat će se arhitektonski simpozij ´Prepoznavanje prakse´. Osam mladih autora/timova predstavit će svoje metode rada, posebice u svjetlu novonastalih uvjeta u prakticiranju arhitekture.

Karakteristika kreativne proizvodnje, u koju spada i arhitektura, je brisanje granice između radnog i proizvodnog vremena. Kreativni proces se provodi kroz čitavo vrijeme: na radnom mjestu, kod kuće, u razgovoru s kolegama i socijalizaciji te na taj način proizvodno vrijeme nije više samo radno vrijeme nego društveno vrijeme u svojoj cjelini. U takvim uvjetima ništa ne razlikuje rad od ostalih ljudskih djelatnosti - čitavo društveno vrijeme pretvara se u aktivnost odnosno praksu - slobodnu i stvaralačku djelatnost.

Najnovije aktivnosti na arhitektonskoj sceni u Hrvatskoj pokazuju izraženu eksperimentalnost u oblicima organiziranja vlastitog djelovanja odnosno prakse, koja se više ne svodi samo na osnovnu formulu vlastitog arhitektonskog ureda nego se formalizacija tih praksi izvodi i u obliku udruga, neformalnih grupa, mreže suradnika i niz drugih inicijativa. Moguće je upitati se da li je rast nezaposlenosti među mladim arhitektima i zapadanje u krizu klasičnog, uredskog, modela prakse ekvivalentan porastu interesa za eksperimentiranje s drugačijim načinima obavljanja slobodnih djelatnosti?

Trodnevni riječki simpozij u organizaciji DAR-a okuplja osam različitih arhitektonskih praksi koje će prezentirati svoj rad, iskustvo i problematiku s kojom se susreću tijekom vlastitog proizvodnog puta. Cilj ovog susreta je upravo usmjeren predočavanju novonastalih uvjeta u prakticiranju arhitekture te otvaranju diskusije koja bi mogla valorizirati drugačije oblike praksi.

Program

Petak, 10. rujan 2010.

19:00 Otvaranje simpozija uz izložbu radova predavača

Subota, 11. rujan 2010.

10:00 Zumtobel Lighting GmbH
10:45 NFO, Kata Marunica dia, Nenad Ravnić dia
11:30 koFAKTOR, Silvija Laković dia, Dujam Ivanišević dia
12:15 ARCHIsquad, prema društveno-osjetljivoj arhitekturi
13:00 Juraj Glasinović dia

17:00 Roman Vlahović, Miro Roman dia, Luka Vlahović apsarh
17:45 Tim Bolje, Marko Padovan apsarh, Mario Furčić apsarh
18:30 Pulska grupa
19:15 Leonid Zuban dia

22:00 Tulum, dj Marmat, vj Liik (mala dvorana Marganovo, Hartera)

Nedjelja, 12. rujan 2010.

11:00 Okrugli stol
16:00 Završetak simpozija

Organizatori festivala su Ida Križaj i Emil Jurcan.

Više informacija na netom pokrenutom blogu.

Komentari - 1

Mercedes

It’s good to see someone thninikg it through.

Upišite vaš komentar

bot