28. rujna 2010.

Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija

glavna
1.10.
kino Mosor 17:00 - 22:00
17:00 - 17:30
Predstavljanje projekta Nedovršene modernizacije: Od utopije do pragmatizma
Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić (autori projekta)
17:30 - 18: 30
Dejan Jović (University Stirling, Scotland)
18:30 - 19:30
Ljiljana Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb)
19:30 - 20:30
Javni Intervju: Matko Meštrović, Bogdan Budimirov
20:30 - 21:30
David Harvey (The City University of New York)
22:00
party

2.10.
kino Mosor 10:00 - 15:00
10:00 - 13:00
Prezentacije i predstavljanja 14 istraživačkih timova
13:00 - 14:00
Pauza
14:00 - 15:00
Diskusija

Galerija Vladimir Nazor 20:00
Otvorenje izložbe fotografija Kadrovi naslijeđa modernosti Wolfganga Thalera

Konferencija Nedovršene modernizacije: Ocrtavanje tendencija označava početak dvogodišnjeg suradničkog istraživačkog projekta Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma koji je dio programa “Kultura 2007-2013″ kojega podržava Europska unija.

Gotovo pedeset istraživača s područja bivše Jugoslavije istraživat će teme transformacija arhitektonske kulture i izgrađenog okoliša u regiji od početka socijalističkog perioda, preko post-socijalističke tranzicije sve do danas. Inicijalna konferencija će kroz prezentacije tema istraživanja nastojati naznačiti društveno-politički i kulturni kontekst i povijesne okolnosti koje su utjecale na arhitekturu i urbano planiranje u regiji, te divergentne pravce njihovog razvoja.

Tijekom prvog dana konferencije, istaknuti predavači i gosti dat će iz perspektive različitih disciplina svoje poglede na povijesni i teorijski okvir teme projekta. Predavanja će održati profesor David Harvey (The City University of New York), eminentni britansko-američki urbani geograf i antropolog i jedan od najutjecajnijih teoretičara urbanog prostora u posljednjih nekoliko desetljeća, dr. Ljiljana Kolešnik, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba koja je, između ostalog, dala ključni doprinos interpretaciji umjetnosti pedesetih godina u Hrvatskoj unutar ideološko-društvenog konteksta, te dr. Dejan Jović, povjesničar sa Univerziteta Stirling, stručnjak za jugoslavensku i post-jugoslavensku povijest. Dafne Berc i Maroje Mrduljaš održat će javni intervju s teoretičarom Matkom Meštrovićem, pokretačem i protagonistom brojnih ključnih događaja i inicijativa u Hrvatskoj, poput internacionalnog pokreta Novih Tendencija, umjetničke grupe Gorgona ili Centra za Industrijsko Oblikovanje, te s arhitektom Bogdanom Budimirovim, jednim od pionira prefabricirane gradnje u regiji.

Tijekom drugog dana konferencije istraživački timovi koji učestvuju u projektu predstavit će teme svojih istraživanja nakon čega će se otvoriti diskusija o pravcima budućeg zajedničkog rada.

Autori i voditelji projekta su Vladimir Kulić (Florida Atlantic University) i Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Uz Udruženje hrvatskih arhitekata koje je glavni nositelj projekta partneri su: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija (Maribor), Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj (Skopje).

— um-pr-hr-mail.pdf (pdf)

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot