17. veljače 2011.

Otvorenje izložbe Nagradena hrvatska arhitektura 1990-2009

glavna
U subotu, 19. veljače u 12:00 u Gliptoteci otvara se izložba Nagrađena hrvatska arhitektura 1990 - 2009. uz promociju časopisa Arhitektura 219 koji je posvećen temi ove izložbe.
Publikacija i izložba Nagrađena hrvatska arhitektura 1990 -2009. dokumentiraju arhitektonska ostvarenja koja su nagrađena najuglednijim nacionalnim priznanjima unutar arhitektonske struke: godišnjim nagradama UHA-e te nagradom ‘Vladimir Nazor’ Republike Hrvatske.

Nagrađeni projekti su reprezentativni, valorizirani od strane struke i postali su važne točke razvoja suvremene hrvatske arhitekture. Njihovo današnje stanje zabilježeno je konzistentnim autorskim rukopisom arhitekta i fotografa Miljenka Bernfesta, pokazujući ne samo arhitektonsku zamisao, nego i načine na koji građevine stare, prihvaćaju život i mijenjaju se sukladno potrebama građana, a ponekad bivaju i pregrađene i zapuštene zbog nerazumijevanja ili nebrige.

Publikacija je ujedno i prigoda za ponovni osvrt na nagrađenu arhitekturu, ali i na zbivanja na arhitektonskoj i kulturnoj sceni u proteklih dvadesetak godina. Ta kretanja su rekonstruirana kroz pregled najvažnijih događaja na arhitektonskoj sceni u posljednih dvadeset godina odabranih iz časopisa Čovjek i prostor te kroz razgovore sa predstavnicima stručnih tijela UHA-e koja su odlučivala o dodjeli nagrada. Kroz razgovore se željelo naznačiti mijene u stanju i poziciji arhitektonske struke, opisati različite vrijednosti koje bi arhitektura trebala njegovati, te prenijeti stavove koje zastupa generacijski široki presjek sugovornika.

Izložba ostaje otvorena do 5.03. i može se pogledati utorak - petak 11:00-19:00, subota - nedjelja 10:00-14:00.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot