13. lipnja 2011.

Legalizacija objekata

glavna
Poštovani,

Društvo arhitekata Split, poziva vas na javnu tribinu „LEGALIZACIJA OBJEKATA”.  Povod za  organizaciju tribine je prijedlog Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama. Tribina će se održati u četvrtak 16. lipnja 2011. godine u prostorijama DAS-a (Starčevičeva 24) s početkom u 19:00 sati.

U prilogu možete pročitati prijedlog zakona i očitovanje UHA/HKA.

— ocitovanje.pdf (pdf)

— prijedlog-zakona-o-nz.pdf (pdf)

Komentari - 1

Marijan

Svi smo mi bilo osobnim doprinosom bilo ravnodušnošću sukrivci ovakvog stanja u prostoru. Zato mislim da sada kritizirati ovakve zakonske prijedloge nema smisla. Tim više što se svi prijedlozi koje strukovno udruženje nudi svode na najobičnije mudrovanje u kojem nema ništa praktično primjenljivo. Takvi prijedlozi su u potpunosti u skladu sa djelovanjem koje je i dovelo do ovakvog stanja. Priznajem da se i meni učinilo u prvi mah da se radi o lošim zakonskim prijedlozima, ali kad sam pokušao razumjeti njihov cilj onda sam shvatio da su vrlo dobri. Ako se budu primjenjivali, odnosno ako oni koji ih primjenjuju odnosno provode, ne budu opet tražili dlaku u jaju ili rupu u njima mogli bi konačno dovesti do reda u prostoru. Koja je to zgrada u prostoru zakonita? Ja ne znam nijednu koja u svemu zadovoljava sve propise. Vjerujem da ni vi ne znate. Pitanje je samo u kojoj mjeri. Pa ako Estonija sa 126 državnih službenika može imati uređen sustav, a mi imamo više službenika koji rade u našoj županiji samo na izdavanju akata za građenje pa su nam sve zgrade, a i druge građevine, iako manje, nezakonite, onda nam je valjda jasno u čemu je problem. A time se nitko ne bavi. I strukovno udruženje to prešutno odobrava, a pojedinci itekako dobro to koriste. Kako se može dogoditi da se donese neki prostorno planski dokument koji je prošao sve stručne analize, a urađen je od strane vrhunskih stručnjaka pod kontrolom i vodstvom stručnih službi lokalne samouprave, da je neprovediv. Odnosno da nije ostvariv cilj zbog kojega je donesen. Pitanje je što je bio cilj??? Ako to tako traje nekoliko desetaka godina onda to nije slučajno. Kao da se stvara umjetna nestašica prostora i lokacija za legalnu gradnju. Time se podigla cijena zemljišta i nekretnina na njima u nebesa. To je pravi razlog nezakonite gradnje. Nije to nikakvo opravdanje nego prava istina. Pa koji su to konkretni prijedlozi strukovnog udruženja kojima se vlast može poslužiti? Nema ih. Kako sam ja razumio bit ovih zakonskih prijedloga radi se o slijedećem, a sve su ostalo nijanse:
-sve građevine izgrađene do 1968. su legalne i za to se nitko ne uzbuđuje (a neke od njih su opasne za korisnike i okolinu jer nitko nije provjerio njihovo udovoljavanje bitnim zahtjevima za građevinu)
-novo orto-foto snimanje daje sadašnju sliku prostora (isto će se provjeriti na terenu što bi trebalo obaviti komisijski)
-za sve ono što se u prostoru dogodilo između ta dva datuma mora postojati zakoniti dokaz da je sve rađeno po zakonu
-ako takvih dokaza nema, građevina je nezakonita
-ako se ovako radi pokazati će se da su skoro sve građevine nezakonite
-boji li se strukovno udruženje da će se pokazati da se pojedine građevine koje se vode kao zakonite pokažu nezakonitima???
-ako je neka građevina dobila sve dozvole i uknjižena i koristi se, a ako se na njoj pokaže bilo što nezakonito, ona je nezakonita.
Muči li vas možda ta opasnost? Neke vjerovatno da jer su nekome nešto progurali. Ali ne brinite, sve će se to ozakoniti. Jer međusobno se možemo varati, ali ako želimo ponuditi svijetu u okviru Europske unije svoje nekretnine one moraju biti zakonite. Kad bi država mogla čekati s tim još bi čekala, ali više nema vremena. A svaki vlasnik želi da mu zgrada bude više vriiedna pa ako mu ponudite da mu svojom kreativnošću i znanjem njegov životni prostor učinite ljepšim i kvalitetnijim ne vjerujem da će itko to odbiti.
Ali ako ga kao do sada želimo vozati od vrata do vrata i od šaltera do šaltera da bi odustao i morao kupiti skupi stan u našega velikog investitora pa makar bio preskup i nekvalitetan onda se trebamo nastaviti boriti protiv bilo kakvih zakonskih promjena. Znam da je ovo oštro, ali vjerujem da znate o čemu govorim. Osim toga ako ste toliko zainteresirani i spremni na žrtvu imate priliku i volonterski, a ne kroz dobro plaćene arhitektonske natječaje, pokazati što konkretno predlažete i to objaviti. Ako je Arhitektonski fakultet iz Venecije bio zainteresiran za stare jezgre svih sedam kaštela snimiti postojeće stanje i napraviti prijedloge konzervatorskih rješenja za sve kuće i to koliko znam bez da im je netko odavde išta platio i tako pokazali koliko cijene naš prostor, zar nešto slično ne bi trebali i mi? Ili to radimo samo kad možemo naplatiti? Nešto se trudi učiniti profesorica Katja Marasović sa GAF-a u Splitu, što je za svaku pohvalu, ali moglo bi se učiniti puno više.
Ako će Vam nešto od ovoga koristiti biti će mi drago. Možda opet nešto napišem ako me zaintrigira. Pozdrav

Upišite vaš komentar

bot