13. rujna 2011.

KONFERENCIJA: PROSTORI NEDOVRŠENIH MODERNIZACIJA: AKCIJE I REAKCIJE

PROJEKT: Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma – arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama
SPLIT, 7.-8.10.2011.
Dom mladih-Multimedijalni kulturni centar Split

Udruženje hrvatskih arhitekata organizira u Splitu konferenciju “Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije”, četvrtu  u nizu konferencija dvogodišnjeg (2010. – 2012.) međunarodnog istraživačkog projekta Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama.  Projekt istražuje proizvodnju izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog  konteksta socijalističke Jugoslavije  te refleksije tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon  njezinog raspada. Uz Udruženje hrvatskih arhitekata koje je pokrenulo projekt, te je njegov glavni nositelj, partneri na projektu su: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija (Maribor), Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj (Skopje).
Nakon konferencija u Zagrebu, Skoplju i Beogradu, sudionici projekta u Splitu predstavit će i objediniti rezultate svojih dosadašnjih istraživanja u očekivanju završne izložbe projekta u Mariboru u veljači 2012. Četrnaest  istraživanja koja se provode u sklopu projekta okupilo je preko trideset istraživača sa prostora bivše Jugoslavije koji su kroz širok raspon tema nastojali raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i post-tranzicijskim okolnostima.
Kao i sve dosadašnje konferencije, i ova će posvetiti svoj značajan dio povijesti lokalne gradnje. Splitska konferencija će se pritom fokusirati na povijest izgradnje i planiranja na Jadranskoj obali pa će se održati dva javna intervjua s arhitektima i urbanistima koji su za vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovali u planiranju i projektiranju različitih zadataka na jadranskoj obali: od stanovanja, preko velikih javnih projekata do turističke infrastrukture. Javni intervju sa Vladimirom Bracom Mušićem i Dinkom Kovačićem predstavit će protagoniste jednog od najinteresantnijih urbanih zahvata u Hrvatskoj u periodu socijalizma: projekta Splita 3. Razgovarat će se o planerskim premisama, načinima njihove primjene unutar društvenog konteksta socijalizma, općoj recepciji modernih urbanističkih akcija te o situaciji nakon raspada bivše države i današnjoj sudbini urbanizma. Javni intervju sa Matijom Salajem i Silvijem Novakom (studio 3LHD) tematizirat će turističku izgradnju i planiranje kao generatore ekonomskog ali i urbanog razvoja koji su obilježili modernizaciju obale i utjecali te još uvijek utječu na cjelokupnu društvenu dinamiku obalne regije. Razgovarat će se o dosezima turističke arhitekture nekad i danas,  o okolnostima gradnje te o, možda idealističkoj, pomisli da turistički kompleksi ne budu zatvorene enklave nego otvoreni integralni dio urbanog prostora što je danas goruća tema.
Konferenciju će zatvoriti predavanja istaknutih gostiju Darovana Tušeka (profesor, Fakultet za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju, Split), Toma Avermaetea (profesor TU Delft) i Dietmara Steinera (direktor Architekturzentrum, Beč).
Kao dio konferencije otvorit će se i dvije izložbe. Izložba fotografija Kadrovi nedovršenih modernizacija austrijskog fotografa Wolfganga Thalera predstavlja 80 fotografija arhitekture socijalističkog perioda sa prostora bivše Jugoslavije. Njegov rad svjedočanstvo je o  specifičnim arhitektonskim kulturama zemalja bivše Jugoslavije, o uvjerljivosti i elokvenciji različitih arhitektonskih jezika koji su se razvili na razmjerno malom i heterogenom teritoriju kao posljedica općih modernizacijskih procesa, ali i individualnih poetika. Izložba je razmjerno širok te sasvim subjektivni pogled na uzbudljiv i iznimno bogat korpus moderne i post-moderne arhitekture prostora bivše Jugoslavije koji još nije cjelovitije prikazan niti sustavno obrađen.

Izložba Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma predstavlja 14 istraživanja koja su okosnica projekta te koja pokušavaju odgovoriti na pitanja: Kakve je prostore proizvela socijalistička modernizacija nekadašnje Jugoslavije? Što se s tim prostorima dogodilo i događa od raspada zajedničke države i nestanka socijalističkog sistema? Fokus izložbe je na fizičkom prostoru—dakle, na proizvodnji gradova kao jednom od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije—te na ulozi koju su arhitektura i urbanizam imali u toj proizvodnji.

Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma dvogodišnji je istraživački projekt (2010-2012) koji je dio programa ‘Kultura 2007-2013′ kojega podržava Europska unija. Uz Udruženje hrvatskih arhitekata koje je pokrenulo projekt te je njegov glavni nositelj , partneri na projektu su: Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb), Trajekt (Ljubljana), Umetnostna galerija (Maribor), Društvo arhitekata Beograda i Koalicija za održivi razvoj (Skopje). Projekt istražuje proizvodnju izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog  konteksta socijalističke Jugoslavije  te refleksije tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon  njenog raspada. Istraživanja nastoje raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i post-tranzicijskim okolnostima.
Aktivnosti projekta su uz istraživanja u koja je uključeno 14  istraživačkih timova iz zemalja nasljednica Jugoslavije i konferencije koje će se održavati u svim zemljama uključenima u projekt (Zagreb, Skopje, Beograd, Split, Ljubljana), izložbe, publikacije i internetska stranica. Završna izložba na kojoj će biti prezentirani rezultati projekta bit će u Mariboru, europskoj prijestolnici kulture  2012.
Voditelji projekta su Vladimir Kulić (University of Florida) i Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).
Projekt financijski podržavaju  EU Program Kultura 2007-2013, European Cultural Foundation (ECF), ERSTE Stiftung, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

PROGRAM KONFERENCIJE
Mjesto događanja: Dom mladih-Multimedijalni kulturni centar, Split, 7.-8.10.

ČETVRTAK, 6.10.
20:00 – Otvorenje izložbe fotografija Kadrovi nedovršenih modernizacija austrijskog fotografa Wolfganga Thalera

PETAK, 7.10.
18:00 – 19:00 – Otvorenje izložbe Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma
19:00 – 20:00 – Javni intervju sa Vladimirom Bracom Mušićem  i Dinkom Kovačićem: Urbanizam: od cjelovitog planiranja do Laissez Fairea:Split 3
Razgovaraju: Dafne Berc, Maroje Mrduljaš, Višnja Kukoč

20:00 – 21:00 – Javni intervju sa Matijom Salajem i Silvijem Novakom (Studio 3LHD): Turistička arhitektura – inkubator ideja
Razgovaraju: Dafne Berc, Maroje Mrduljaš

SUBOTA, 8.10.
10:00 – 12:00 Prezentacije 14 istraživačkih timova
12:00 – 18:00 Workshop istraživačkih timova sa kustosima finalne izložbe
18:00-19:00 – Predavanje: Darovan Tušek: Splitska arhitektonska scena u procesima modernizacije 20.st.
19:00 – 20:00 - Predavanje: Tom Avermaete: Learning from Split: Team 10 and the Other Architectural Approach to Modernity
20:00 – 21:00 - Predavanje: Dietmar Steiner: Unknown Masterpieces - On search for Sovietmodern

Predavanja Toma Avermaete-a i Dietmara Steinera su na engleskom jeziku bez simultanog prijevoda.
Sudjelovanje na konferenciji bodovat će se sa 18 bodova u sklopu SSU HKA, a ulaz na konferenciju je besplatan.

Izložbe su otvorene do 10.10.

split3-thaler.jpg

 Stambene zgrade Split3, 1977., arhitekt: Ivo Radić, fotograf: Wolfgang Thaler

split3-kovacic.JPG

 Ulica Braće Borozan, Split3, 1973, arhitekti: Dinko Kovačić, M.Zorić

poljud-thaler.jpg

 Stadion Poljud, Split, 1979., arhitekt: Boris Magaš, fotograf: Wolfgang Thaler

hotel-mediteran-plava-laguna-complex-salaj.JPG

 Hotel Mediteran, Poreč, 1970.. arhitekt: Matija Salaj

3lhd-hotel_lone.JPG

 Hotel Lone, Rovinj, 2011., arhitekti: 3LHD

Komentari - 1

studentica

Like!

Upišite vaš komentar

bot