27. rujna 2011.

Završena radionica “Density Intensity Resilience - The Split Case”

Joint Urban and Architectural Workshop
Density Intensity Resilience - The Split Case

Kao jedna u nizu ovogodišnjih međunarodnih studentskih radionica, u Splitu se od 12. do 19. rujna 2011. godine, u prostorijama Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije te Mediteranskog centra za graditeljsko naslijeđe (sjeverozapadna Kula Dioklecijanove palače, Bosanska 4), održala studentska radionica pod nazivom Density Intensity Resilience - The Split Case. Organizatori radionice su Darko Radović (Keio University, Tokyo), Davisi Boontharm (National University of Singapore), Kengo Kuma (University of Tokyo, Tokyo) i Ana Grgić (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), a sudionici Keio University, Laboratory Radović, Tokyo (mentori: prof. Darko Radović, prof. Davisi Boontharm + 10 studenata i studentica), University of Tokyo, Laboratory Kuma, Tokyo (mentori: prof. Kengo Kuma, asist. Ko Nakamura + 7 studenata i studentica) i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split (mentori: prof. Dario Gabrić (FGAG), viša asist. Ana Grgić (FGAG), asist. Hrvoje Bartulović + 7 studenata i studentica). Podršku i sponzorstvo radionici su pružili: Mediteranski centar za graditeljsko naslijeđe, Grad Split, HULU i DAS.

Sve sudionike pozdravio je prodekan za Studije arhitekture Robert Plejić, a uvodna predavanja u sklopu radionice održali su profesori Katja Marasović (History of the Diocletian’s Palace), Snježana Perojević
(New Management Plan for Historic Core), Darovan Tušek (Modernist Architecture in the Historical Urban Core of the City of Split), Ante Kuzmanić (3 Workshops - Ideas vs. Solutions) i Darko Radović (ST2O11 Workshop Introduction - on Purpose).

U sklopu radionice, u nedjelju 18. rujna, u prostorijama istočnog dijela podruma Dioklecijanove palače održana su javna predavanja inozemnih i domaćih predavača. U dva bloka, počevši u 14:00 odnosno u 18:00 sati, predavanja su održali Darko Radović (”Tokyo - au pluriel”, “Living in Tokyo: Impressions of a Foreign Architect”), Davisi Boontharm (”Tokyo - Creative Reuse Urbanism”), Kengo Kuma (”The Power of Place”), Saša Randić (”Dwelling the Public Space”) i Ante Kuzmanić (”Structure Patching”).

Koristeći specifične analitičke metodologije, studenti i studentice istraživali su prostor Dioklecijanove palače nastojeći pritom detektirati sve one vidljive i manje vidljive aspekte koji Palaču čine onim što ona jest. Na osnovu uvodnih konceptualnih promišljanja formirane su “miješane” grupe studenata i studentica sličnih interesa što se pokazalo kao izvrstan pokretač razvoja ideja. Susret posve različitih kultura pridonio je tako interesantnom spoju “našeg” - lokalnog doživljaja i znanja o samom gradu te “stranog” pogleda na grad koji nama samima otvara nove spoznaje i perspektive. Takvo kanaliziranje širih i “drugačijih” iskustava zasigurno otvara nove mogućnosti u potencijalnim scenarijima budućeg života Palače i grada. Proces transformacije Palače, koji je već odavno prisutan kao fenomen i teorijska inspiracija u evropskim okvirima, postaje tako prepoznat i u puno širem kontekstu. Sudjelovanje svjetski poznatog arhitekta Kume posebno je doprinijelo ovim događanjima. Niz prikazanih radova i realizacija njegove istraživačke i projektantske prakse pokazuju izuzetan senzibilitet u korištenju autohtonih materijala u suvremenim arhitektonskom izričaju, čime bi se, kao legitimnom praksom, mogao unaprijediti i obogatiti naš vlastiti pristup komunikaciji suvremenog i naslijeđenog.

Svi profesori predavači i mentori sudjelovali su i kao kritičari na prezentacijama radova koji su privremeno izloženi u prostorijama Kule, a od 03.10.2011. će se moći pogledati u ulaznom holu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Završna večer događanja uveličana je dodjelom diploma koje su sudionicima uručili profesori Kengo Kuma, Darko Radović i Robert Plejić. Ova radionica predstavlja inicijalni oblik suradnje splitskog sveučilišta s dva prominentna tokijska sveučilišta, koja će se, uz izdavanje publikacije, nastaviti i dalje kroz različite profile i formate.

(Ana Grgić)

Drago nam je što smo prepoznali kvalitetu ove radionice te simboličnim iznosom pridonijeli njenoj realizaciji. Cilj nam je da kao stručna udruga građana pomažemo, sudjelujemo i organiziramo ovakve događaje, sve u svrhu informiranja javnosti o i dobivanja argumentiranih zaključaka koji bi trebali biti podloga za rad s nadležnim službama.

(DAS)

Fotografije:

foto1

foto2

foto3

foto4

foto5

foto6

foto7

foto8

foto9

foto10

foto11

foto12

foto13

foto14

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot