21. ožujka 2012.

Reakcija Inicijative Za Marjan na dopis Ministrici kulture od strane UHA-e i HKA

Inicijativa Za Marjan poziva Udruženje hrvatskih arhitekata i Komoru hrvatskih arhitekata da pokrenu stegovne postupke protiv svojih članova Nenada Mikulandre i Zorana Jeramaza. Premda iz nama neshvatljivih razloga na popisu zaštićenih područja u RH na svojim web stranicama Komora nema Park šumu Marjan, ova dva arhitekata ogriješili su se svojim djelovanjem o struku upravo na tom osjetljivom području.

Mikulandra je projektirao za interese Kerumovih na šumovitoj lokaciji Prve vode na kojoj, prema odredbama GUP-a, nije smio po nalazu nadležnog ministra Ivana Vrdoljaka. Također, oglušio se i na upozorenje istog Ministarstva iz lipnja prošle godine da se, prema odredbama GUP-a, prije Prostornog plana područja posebnih obilježja ne smije graditi nove ugostiteljske objekte u Park šumi Marjan. Kako je arhitekt odgovoran za poštivanje zakona i GUP-a kod podnošenja zahtjeva za izdavanjem dozvole, tako Mikulandra snosi odgovornost.

Jeramaz, kao gradski vijećnik i predsjednik gradonačelnikovog Savjeta za urbanizam, pokušao je obmanuti javnost tvrdeći kako je PPPPO „izmišljotina nestručne javnosti“, iako je riječ o obvezi izrade plana višeg reda propisanoj prostornim planovima Županije, Grada Splita i GUP-om. Napominjemo da se Jeramaz na toj sjednici Gradskog vijeća čak lažno predstavljao kao član Društva Marjan. Po pitanju gradnje na Prvoj vodi, koju je zagovarao, on je u sukobu interesa, jer je drugu nagradu na spornom natječaju dobila njegova kćer, koja se prijavila kao djelatnica očeve firme.

Ne želimo arbitrirati u sporu između čelnika UHA-e i Komore s pomoćnikom ministrice kulture, Zlatkom Uzelcem, ali pozdravljamo njegovo zalaganje da Park šuma Marjan dođe na popis parkovne arhitekture kao nacionalni simbol i kulturno dobro. Žao nam je da tu inicijativu nisu pokrenule arhitektonske udruge. Također, nadamo se da briga krovnih udruga arhitekata za Split neće ostati na zgražanju oko uklanjanja nosača tendi na Rivi, jer bi to bilo krajnje licemjerno. Naime, u svom otvorenom pismu ministrici predsjednik UHA-e, Hrvoje Hrabak i Komore, Tomislav Čurković, tvrde kako Riva ima uporabnu dozvolu te kako je to arhitektonsko djelo dokazalo tijekom godina svoju, između ostalog, funkcionalnu kvalitetu, pa bi uklanjanje nosača tendi bez konzultiranja autora nanijelo golemu štetu, čak i javnom interesu.

Istina je posve suprotna. Taj dio Rive s urbanom opremom nema uporabnu dozvolu, dakle nije izvršena službena primopredaja, unatoč zahtjevu Državne revizije. Ali, je zato Grad skupo platio nepregledanu neispravnu „željezariju“, koja k tome po nalazu geodeta strši 60 cm iznad projekta. Umjesto da arhitektonska struka brani javni interes pozivajući USKOK da istraži tko je naložio da se izvrši plaćanje bez obavljenog atesta za nešto što se kasnije pokazalo posve nefunkcionalno, o čemu postoji obilna dokumentacija, stječe se dojam da UHA i Komora ovdje zapravo brane 3LHD-ovu želju da još jednom naplate posao, ukoliko dođe do uklanjanja nosača tendi.

Podržavamo suvremenu arhitekturu i ne želimo da umjesto sadašnjih promašenih nosača tendi dođe kakav pseudotradicijski kič, poput falsifikata na obnovi Biskupske palače koju je vodio sadašnji šef konzervatora Radoslav Bužančić.

Svakako, želimo napomenuti još jednom, gospodo iz UHA-e i Komore, ako vas je briga za Split, njegovu arhitekturu i javni interes imali ste puno važnijih stvari za reagirati. Evo, ako vam je do zaštite autorskih prava, možete reagirati na Mikulandrino preotimanje projektiranja zapadne obale Gradske luke, prema izjavama pobjednika natječaja, Jure Bešlića i Ivana Jurića.

Nadamo se da ćete poduzeti stegovne mjere protiv Jeramaza i Mikulandre. U protivnom, sjećat ćemo se da se po pitanju javnog interesa, na primjeru Varšavske, Uzelac nalazio u Urbanističkom savjetu Zelene akcije za Cvjetni trg, a da je Hrabak bio među petoro pozvanih na Horvatinčićev (anketni) natječaj - i to kao predsjednik zagrebačkog društva arhitekata.

Inicijativa ZA MARJAN

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot