15. svibnja 2012.

Dioklecijanova palača u društvenim igrama

Izvor: portal Pogledaj.to

Prenosimo vijest s portala “Pogledaj.to” o hvalevrijednoj inicijativi koja se ostvarila specifičnom kombinacijom korištenja simbolike Dioklecijanove palače i reinterpretacije popularnih (i tradicionalnih) društvenih igara. Ovaj uspješan projekt je djelo  učenika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu na čelu s njihovim mentoricama.

U daljnem tekstu prenosimo dio izjava Tanje Ukas, profesorice Keramičke-dekorativne tehnike i Aranžersko-scenografske tehnike iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, o samom projektu “Spli’ski šah”:

„U našem nastavnom planu i programu imamo zadatke o kulturnoj baštini kao inspiraciji. Da ne bismo radili suhoparne replike, uvijek tražimo neki novi i zanimljiviji način oblikovanja. Originalno je ideja za šah nastala lani, kada je učenica Ivana Markov pod mojim mentorstvom napravila maturalni rad Spli’ski šah na temu „Kulturna baština-inspiracija u interpretaciji”.

Na ideju šaha smo došli zbog podudaranja položaja kula u Dioklecijanovoj palači i u samoj igri. Kako je zadatak podrazumijevao i tradicionalne narodne nošnje, samo se nametnulo da kralj i kraljica budu muškarac i žena u narodnoj nošnji. Lovac je postao težak (poljoprivrednik) s motikom na leđima, a uz njega umjesto konja ide magarac. Crno bijela polja umetnuta su tako da se očitava i tlocrt Palače, odnosno srednjovjekovnog grada u Palači.”

“Nakon izlaganja šaha na državnom natjecanju, izložili smo ga na našoj tradicionalnoj izložbi u prostorima Muzeja grada Splita, čija je ravnateljica pokazala interes za proizvod. Pošto je igra bila napravljena samo kao izložak, ove sam godine s Aranžersko-scenografskim dizajnerima odlučila napraviti figurice za praktičniji i manji šah, novu ploču te pripadajuću kutiju.

Na tom se djelu zadatka uključio Maroje Dominis Mršić, maturant smjera Grafički urednik sa svojom mentoricom Sonjom Ortner. Tako smo ovu cijelu školsku godinu taj rad provlačili uz redovnu nastavu.”

1

Zbog zapaženog interesa i dobrih reakcija na projekt za splitski šah ove je godine nastao ” Čovječe, ne ljuti se!” prekršten u „Dioklecijane ne ljuti se”.

“Za svoj maturalni rad učenica Valentina Budiša, aranžersko-scenografska dizajnerica, odabrala je temu „Suvenir- detalj kulturne baštine” koja je bila temelj za realizaciju projekta DIOKLECIJANVSE, NE LJVTV SE! Četiri figure, odnosno pijuni igre su Dioklecijan, njegova žena Priska i kćer Valerija te jedan rimski vojnik. Kad igrač baci kocku i dobije „šesticu” izlazi na jedna od četiri vrata, igra se tako da se kružno pomiče iza zidova te na kraju ulazi u „kućicu”-cilj koji se nalazi u ulici Cardo ili Dekumanus.

Na izradi dizajna kutija i podloga za igru SPLI’SKI ŠAH i DIOKLECIJANVSE , NE LJVTV SE! su sudjelovali učenici smjera grafičke dorade pod mentorstvom Marka Draguna i Ivana Buljana. Sve je u cijelosti proizvod škole, čijom se sinergijom uvijek ponosimo! A imamo još jednu ideju za društvenu igricu koju razrađujemo!)”

2

Više informacija i cijelokupan tekst možete vidjeti na portalu Pogledaj.to

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot