15. rujna 2012.

Završena akupunktura Skopja

Prva od 5 planiranih radionica projekta Akupunktura grada - City Acupuncture uspješno je završena prezentacijom radova održanom u atraktivnom prostoru Kuršumli Ana u samom srcu Skopja.
1
Radionica u trajanju od 5 dana (5. do 9. rujna) okupila je 32 sudionika i 9 mentora iz Skopja, Zagreba, Beograda, Splita i Sarajeva. Mješoviti šesteročlani timovi već su u prvim danima tijekom obilazaka, predavanja i diskusija prekoračili sve disciplinarne, nacionalne i dobne barijere čime je postavljen kvalitetan temelj za intenzivni grupni kreativni rad u drugom dijelu radionice.

Odabrana lokacija za akupunkturno interveniranje bila je stara skopjanska četvrt Debar Maalo usko vezan uz gradski centar, dio koji doživljava niz transformacija i utjecaja na njegov socijalni i prostorni identitet. Niz informativnih predavanja pratilo je tijek cijele radionice, pokrivši širok spektar tema od teoretskih arhitektonsko-urbanističkih, identiteta prostora, umjetničkog interveniranja u procese te socijalnog dizajna.
2

3

Od 12 prijedloga intervencija izloženih na završnoj prezentaciju u Kuršhumli Anu na zadnji dan radionice, stručni žiri sastavljen od tri gosta kritičara, skopjanskih arhitekata i dizajnera, odabrao je 5 radova koji idu u proces daljnje razrade. Uz odabrane intervencije, koje karakterizira utjecaj na kvalitetu života, socijalne kapacitete i koheziju u četvrti Debar Malo, izdvojen je i rad za posebno priznanje čiju će se realizaciju poticati van okvira projekta City Acupuncture.

4

5

O projektu City Acupuncture - Akupunktura grada

Projekt City Acupuncture - Akupunktura grada ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti i njenu vidljivost u gradu.

Provodit će se kroz 2 godine (od lipnja 2012. do svibnja 2014.) u pet gradova: Skopje, Beograd, Zagreb, Sarajevo i Split. Gradovi su to koji dijele zajedničko povijesno naslijeđe i traže slične intervencije u svojoj strukturi.

U svakom gradu će se održati petodnevna interdisciplinarna radionica na kojoj će sudjelovati studenti i mladih stručnjaci (do 35 godina) različitih struka (arhitektura, kulturna antropologija, likovna umjetnost, dizajn, itd.) iz svakog grada. Tema radionica je interdisciplinarno osmišljavanje malih intervencija u pojedinoj gradskoj četvrti s utjecajem na kvalitetu gradskog života.

Po završetku svake radionice slijedit će realizacija odabranih rješenja kao i evaluacija izvedenih intervencija i cjelokupnog projekta. Osim samih intervencija, projektom će se osigurati interdisciplinarni i interkulturalni dijalog i razmjena iskustava, a jedan od rezultata biti će i tiskani i online katalog malih intervencija, koje će se prikupljati tijekom trajanja projekta.

Kroz održane radionice, predavanja, prezentacije, prisutnost u medijima i na stručnim konferencijama, te intenzivnu interakciju s građanima i posebno predstavnicima lokalne samouprave, osigurat će se nastavak projekta i nakon isteka dvogodišnjeg ugovora.

Projekt provodi konzorcij sastavljen od sljedećih organizacija: Društvo arhitekata Zagreba u ulozi koordinatora projekta s partnerima Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera. U lipnju 2012. projektu je Europska komisija odobrila sufinanciranje u okviru programa Kultura 2007-2013.

City Acupuncture - Akupunktura grada je projekt koji se razvio unutar Sekcije mladih DAZ-a, na volonterskoj bazi, provođenjem interdisciplinarnih radionica na lokacijama za koje se uspostavilo da imaju potrebu za sitnim intervencijama koje mogu utjecati na kvalitetu i način korištenja prostora.

6

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot