10. listopada 2012.

Priopćenje Društva arhitekata Splita u svezi poništenja Natječaja Gradskog projekta br. 2: Gradska luka – istočna obala u Splitu

Društvo arhitekata Splita, u svezi Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave RH kojim se poništava postupak Natječaja za izradu idejnog rješenja obuhvata Gradskog projekta br. 2: Gradska luka - istočna obala u Splitu, daje sljedeće priopćenje:


Kao provoditelj Natječaja, Društvo arhitekata Splita bilo je dužno isti provesti u skladu s „Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture i urbanizma” Udruženja hrvatskih arhitekata i Razreda arhitekata Hrvatske komore arhitekata te je odgovorno isključivo za stručni dio njegove provedbe. U tom smislu, od strane DAS-a, Natječaj je proveden na vrlo visokom stručnom nivou i u potpunosti sukladno navedenom Pravilniku. Za donesene odluke stručni Ocjenjivački sud prethodno je dobio suglasnost Odbora za Natječaje HKA.

Kako su razlozi zbog kojih je postupak Natječaja poništen u potpunosti vezani uz postupanje Grada Splita, kao naručitelja, a u svezi primjene odredbi Zakona o javnoj nabavi, na što Društvo arhitekata Splita, kao provoditelj, nema nikakvog utjecaja, razvidno je da isključivu odgovornost zbog poništenja postupka Natječaja snose stručne službe Grada Splita, koje svoj posao nisu odradile na adekvatan način.

S obzirom da je činom poništenja postupka Natječaja nanesena šteta natjecateljima, poglavito nagrađenim autorima, te i samom Društvu arhitekata Splita, ono će razmotriti daljnje korake s ciljem zaštite prava i interesa svih sudionika.


Predsjedništvo Društva arhitekata Splita

Rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave

Komentari - 6

Vedran Jukic

Ukoliko nisu poznati okviri i odgovornosti zar se nesto moze uciniti? U uvjetima natjecaja moraju stajati i odgovrnosti provoditelja i organizatora, odnosno to bi se moralo referencom potkrijepiti iz „Pravilnika o natječajima s područja arhitekture i urbanizma”. No prema onome sto postoji u pravilniku zasticeni su jedino Raspisivac, Provoditelj, ali ne i svi oni koji natjecaju pristupe. Za ovo je odgovorna struka koja ne stiti struku. I tu je problem, no ovo je kulturoloski problem jer odgovornost je strana stvar na ovim prostorima.
Vedran Jukic, dipl.ing.arh. iz Splita
PS cijenjene kolege(ice) ovo sam Vam napisao jer upustanje u natjecaj koji je reguliran postojecim pravilnikom je neodgovorno satavljen, a isto tako od nas svih se ocekuje da ono sto naucimo vremenom mijenjamo na bolje. Pa zalozimo se ZAJEDNO.

IVO POLJAK

Poštovani, u daljnjem je dio teksta o poništenju natječaja,- RJEŠENJE Državne komisije RH za kontrolu postupaka JAVNE NABAVE,Zagreb od 20.rujna 2012 -, i moj KOMENTAR kao NATJECATELJA.

» Poništava se postupak natječaja za izradu Idejno programsko-urbanističkog rješenja obuhvata gradskog projekta br.2 Gradska luka-Istočna obala u Splitu, naručitelja Grad Split,Split »….

»U predmetnom postupku dostavljena su 34 natječajna rada »…

SUKLADNO SVEKOLIKIM (proklamiranjima),DRUŠTVENIM NASTOJANJIMA, I PRIČAMA O OPĆEM DOBRU, IZBOR IDEJNIH RJEŠENJA JE PONUĐEN .
DAKLE, STRUČNJACI,STRUČNJACIMA I POŠTOVANOM SVEKOLIKOM GRAĐANSTVU ZA DAR, (bez naplate) ZA ŠTO NE ?!

NATJECATELJ

zaštita prava i interesa svih sudionika

postavlja se pitanje obeštećenja natjecatelja - svih a ne samo nagrađenih u poništenom natjećaju.

natjecatelji su izradili svoje autorske projekte te je nesvrhovito ponavljati natjećaj pradi procesnih nedostataka.

predlažem da se razmotri obeštećenje žiriranih radova (oko 30) oni otkupe i izlože te izvuku pouke što je i bio cilj ovog anketnog natječaja.

neproduktivno je i besmisleno se vračati na početak a i neregularno te predlažem svrsishodne modalitete završetka cijele priće.

bozesacuvaj

Kakva sramota od priopcenja. Danas je stvarno ljestvica dobrog ukusa sve nize i nize.

Netocno

Grad raspisuje javnu nabavu za provedbu natjecaja sa propisanom procedurom. Provoditelj ga zatim provodi, a Grad je investitor. Kako investitor moze biti odgovoran za provedbu?
Jednostavno ste se bavili Pravilnikom za provodjenje natjecaja koji naravno da nije uskladjen sa Javnom nabavom u puno segmenata. Obicno bude sve u redu, no ovim su odlukama promijenjeni uvjeti pod kojima je Das dobio ulogu provoditelja i samim tim je provedba nevazeca. Pitanje je samo tko ce platiti iznose koje ce traziti osteceni natjecatelji. Grad cini se nece.

prixy79

Sramota da “…natječaj je proveden na vrlo visokom stručnom nivou…”

Hahaha

Sram me da sam arhitekt iz Splita…. trabaju dat ostavke svi iz predsjedništva, te ocjenivačkog suda!!!!!

Upišite vaš komentar

bot