10. listopada 2013.

“Akupunktura Varoša”

 plakat1

O “Akupunkturi grada”

Od ponedjeljka, 07.10.2013. se odvija posljednja radionica projekta „Akupunture grada“ u Splitu. Prije informacija o aktualnoj, splitskoj radionici, u tekstu je izložena kratka kronologija cijelog projekta, od samih početaka do aktualne zadnje radionice, koja je doživjela „Akupunkturu“ kao zreli i afirmirani projekt.

Cijela priča o „Akupunkturi grada“ je zapravo počela kada je sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba, pod inicijativom Renea Lisca i Kristine Careve, započela s malim intervencijama na specifičnim lokacijama u Zagrebu. S ograničenim sredstvima, ali iznimnim entuzijazmom oni su uspjeli skrenuti fokus na djelovanje koje je s minimalnim intervencijama dobilo zaista izvrstan „feedback“ i što je važnije, pokazalo višeslojni potencijal cijele te priče. Gledajući na globalnoj razini, takav tip djelovanja i intervencija nije bio neka novost, ali sistem i metodologija u zadanoj sredini i kontekstu svakako jest.

Dokaz prepoznatog potencijala je bio i u tome da je Društvo arhitekata Zagreba odlučilo prijaviti taj projekt na EU-a Culture 2007-2013 program s namjerom da se priča proširi na regionalnu razinu. DAZ je našao partnere u regiji (Beograd, Sarajevo, Skoplje) te su kontaktirali Društvo arhitekata Splita da bude pridruženi partner. Taj poziv je posebno važan jer je se intenzivnija komunikacija i suradnja DAZ-a i DAS-a zapravo dogodila u recentnije vrijeme i to kroz sekcije mladih obaju društava. Obje su sekcije osnovane u zadnje 4 godine i pokazale su se kao vrlo proaktivne skupine mladih stručnjaka. Konkretna suradnja je nastala nakon radionice „Marjan 2011 – upala pluća grada“, u organizaciji sekcije mladih DAS-a (MASA-e), gdje su Zagrepčani aktivno sudjelovali.  

Od trenutka kada su projektu „Akupunkture grada“ odobrena sredstva EU-a, a naknadno hrvatskim sudionicima i sufinanciranje Ministarstva kulture, počeo je međunarodni eksperiment u obliku interdisciplinarne radionice koja je uspješno prebrodila sve početne prepreke i etablirala se u čvrstu i progresivnu franšizu. Kroz cijelo vrijeme se zajedničkim snagama „brusila“ metodologija i efikasnost, markirale eventualne greške i eliminirale već u sljedećoj radionici.

Vrijeme je pokazalo i da su te točkaste intervencije zapravo kreativni ulaz u sferu iskrenog rješavanja problema žitelja zadanih područja. Ovakav tip radionice je zapravo jedan od rijetkih načina da se rad i kreativnost mladih stručnjaka bez ikakvih opstrukcija aplicira na prostor kao konkretna, fizička pojavnost.  Ono što nikako nije zanemarivo jest i socijalna komponenta gdje se sagradio nekakav socijalni kapital na dvije relacije; prvo u efikasnoj i funkcionalnoj suradnji različitih struka, što je unatoč čestom propagiranju „interdisciplinarnosti“ zaista rijetka pojava, a drugo u okviru kvalitetne regionalne suradnje. U tim domenama su stvari iznimno brzo „sjele“ na svoje mjesto, što je bilo vrlo ugodno iznenađenje i temelj za kontinuirani napredak.

 radionica

Nakon provedenih radionica po gradovima (zasad u Skoplju, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu), počele su i prve intervencije. Kod njih se pokazalo da je osim doprinosa sudionika i dobre volje organizatora potrebna i velika podrška lokalne vlasti. U tome je definitivno najviše dogurao Zagreb, koji je zapravo izveo i više intervencija nego što je planirano. Što se Splita tiče, situacija je vrlo obećavajuća jer je postignuta kvalitetna suradnja između Društva arhitekata Split, gradskog kotara Varoš i Grada, koji je prepoznao korist „Akupunkture“. Projekt je dobio i službenu podršku gradonačelnika Ive Baldasara.

Akupunktura Varoša

 varos

Često je pitanje „zašto Varoš“. Većini ljudi prvo na pamet padaju istočni kotarevi grada koji su u mnogo nezavidnijoj situaciji. Iz perspektive „Akupunkture grada“ i njenog osnovnog koncepta, „mala intervencija s velikim efektom“, Varoš je mnogo adekvatniji. Gusta morfologija, neartikulirani urbani „džepovi“ i javni prostori te neposredna blizina Dioklecijanove palače nude mnogo veću perspektivu ovakoj vrsti intervencija. Istočni kvartovi pate od infrastrukturnih i plansko-sistemskih grešaka zbog kojih bi se ovakva vrsta intervencija previše disperzirala te bi izostao ciljani efekt. Za eventualno rješavanje problema tih kotareva bi bila potrebna urbanistička radionica šireg mjerila, u prenesenom značenju rečeno njima bi bili potrebni kirurški rezovi, ne akupunktura.

Prije početka radionice u Varošu kao podloga za rad sudionicima organiziralo se mapiranje Varoša kako bi strani stručnjaci dobili što bolji dojam o lokaciji. Mapiranje se odvilo u dvije faze. Prvo su mladi arhitekti, članovi sekcije mladih DAS-a, detaljno popisali sve sadržaje - obrte, trgovine, ugostiteljstva, apartmane te sve javne površine i stanje u kojem se nalaze. Zatim se s učenicima osnovne škole Marjan obišao Varoš i dobilo njihovo viđenje problema i potencijala, te što bi oni voljeli da se napravi u javnim prostorima. Mapiranje su organizirali Nikola Bojić, mentor na Akupunkturi, te Frane Dumandžić, član organizacijskog tima DAS-a. Rad s djecom vodila je Davorka Perić iz DAZ-a. Produkti tih vrijednih inputa su se vidjeli već kroz nekoliko radnih prezentacija tijekom radionice što je pokazalo da je sudionicima ovakva vrsta informacija bila od izrazite važnosti.

djeca

Ono što je još ostalo jest završna prezentacija, finale „Akupunkture Varoša“. Ona će se odviti 11.10.2013. u 19.00h u osnovnoj školi Marjan, gdje će radni timove izlagati produkte svog petodnevnog rada. Prezentaciji će nazočiti zamjenik gradonačelnika Grada Splita Goran Kovačević, predsjednik gradskog kotara Varoš Vojko Božulić, a radove će žirirati interdisciplinarni žiri kojeg čine Ana Đeldum (Grad Split), Ana Grgić i Alen Harapin (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu), Ivica Mitrović (Umjetnička akademija u Splitu) te Dean Stubnja (Društvo arhitekata Splita). Žiriranjem će se stvoriti rang lista radova u kojima će prvih 3 do 5 intervencija biti planirano za izvođenje, dok će se u slučaju dodatnih sredstava izvoditi i sljedeći radovi na rang listi. Valja napomenuti da je odabir radova u formi rang liste važan i zbog toga da u iznimnom slučaju nemogućnosti izvođenja neke intervencije njeno mjesto preuzime sljedeća intervencija na rang listi, čime se osigurava izvedba zadanih kvota.

Petkom 11.10.2013. završava prva etapa „Akupunkture grada“ u Splitu, ali se rad nastavlja kroz pripremanje i realiziranje intervencija od strane stručnog tima DAS-a zaduženog za izvedbu intervencija. Finalizacija intervencija se očekuje u proljeće 2014. Nakon toga priča o „Akupunkturi grada“ ne završava već se nastavlja, ali ne kao eksperimentalna radionica već renomirana franšiza sa specifičnom metodologijom analize i djelovanja na prostor, empirijski dokazana kao jedna od metoda revitalizacije urbanog tkiva.

Postoji još mnogo kotareva u Splitu kojima bi „Akupunktura“ iznimno koristila te će Društvo arhitekata Splita, u suradnji s Gradom Splitom, svakako pokušati ostvariti cilj da „točkaste urbane intervencije u cilju podizanja kvalitete javnih prostora“ osvanu na još mnogim mjestima u gradu.

Napisao:
Dragan Žuvela

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot