21. siječnja 2014.

Mišljenje Društva arhitekata Splita o pozicioniranju hidroavionske luke na Matejušci

Povodom medijskih objava i upita zabrinutih građana o davanju koncesije za hidroavionsku luku na Matejušci, Društvo arhitekata Splita mišljenja je da nije adekvatno raspravljati o samom projektu bez ikakvog uvida u dokumentaciju i konkretne planove izrade istog te je svakako poželjno, tj. društveno obvezujuće, da se takvi projekti prezentiraju javnosti i struci prije realizacije istih.

Upravo zbog preopćenite prezentacije intervencije i „ad hoc” pristupa problematici, Društvo arhitekata Splita mora upozoriti na neke potencijalne probleme koji mogu nastati realizacijom hidroavionske luke na ciljanoj lokaciji:

- Matejuška, kao uspješno preuređen i socijalno vrlo aktivan prostor ( što je najveća vrijednost koju neki javni prostor može steći), je vrlo upitna lokacija za ovakav projekt zbog velike šanse da se njime našteti stečenim vrijednostima. Opasnost se ne krije samo u zahvatima u prostoru već i u režimu korištenja, te u samoj činjenici da se ovakvom intervencijom ipak mijenja kontekst jednog vrlo vrijednog i važnog socijalnog poligona koji je srastao s duhom mjesta.

- sam način predlaganja,percipiranja i provođenja točkastih projekata duž splitske obale još jednom pokazuje da Splitu nedostaje strateški plan koji bi sagledavao puno širu sliku i koji je prijeko potreban gradu ovakve veličine i važnosti. Parcijalnost u sagledavanju potreba i provođenju intervencija u gradskim prostorima kontinuirano smanjuje potencijal i vrijednosti samog grada te smanjuje mogućnosti za progresivnu strategiju razvoja.

Predsjedništvo Društva arhitekata Splita

Komentari - 1

Hidroavioni na Matejuški – Splitu očito nedostaje strateški plan | STav

[…] Hidroavioni na Matejuški – Splitu očito nedostaje strateški plan Povodom dogovora između splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje o pretvaranju Matejuške u luku za hidroavione, oglasilo se i Društvo arhitekata Splita.  […]

Upišite vaš komentar

bot