22. veljače 2014.

Izložba fotografija ‘Budućnost’ Bojana Mrđenovića

Nakon Zagreba, Dubrovnika i Pule, u Solin stiže izložba hvaljene serije fotografija znakovitog imena ‘Budućnost’ fotografa Bojana Mrđenovića.
Fotografije prikazuju objekte propalog trgovačkog poduzeća ‘Budućnost’ koje je osnovano u Pakracu 1954. godine. Djeluje u 54 evidentirana lokala na području Pakraca, Lipika i okolnih sela do devedesetih godina, nakon čega njegova aktivnost nizom okolnosti počinje opadati. Od 2006. godine poduzeće je u stečaju.

Bojan Mrđenović_Budućnost

Mrđenović započinje projekt 2008. godine dokumentiranjem natpisa ‘Budućnost’ u krupnom planu na zgradi poduzeća u Pakracu, bez ambicije da se ta tema pretvori u seriju fotografija. Nakon saznanja o ostalim postojećim objektima poduzeća, razvija se ideja o seriji koja se nizom stilskih i tehničkih odluka transformira do današnjeg oblika; fotograf se odmiče od fascinacije natpisima kadrirajući čitave zgrade te pažljivo kreira ujednačenu atmosferu svih fotografija eksperimentiranjem s kvalitetom osvjetljenja i fotografiranjem u određeno doba dana i godine. Rezultat je serija izvrsno pogođene atmosfere s dozom pesimizma i neizvjesnosti koja kroz temu arhitekture problematizira utjecaj društveno- političkih promjena na ono individualno.
Mrđenović_Budućnost

Solin, kao grad koji obiluje industrijskim građevinama iz doba socijalizma od kojih mnoge dijele sudbinu pakračkog poduzeća, idealna je lokacija za predstojeću izložbu koja će biti otvorena u ponedjeljak, 24. veljače u 18,30 sati u Galeriji Zvonimir.

pozivnica

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Godine 2006. završio je Opću gimnaziju u Daruvaru. Diplomirao je na Preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2011. te na Preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2012. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Njegove fotografije nalaze se u zbirkama fotografija Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Komentari - 1

Jure

Odlična izložba! super što je došla baš u solin

Upišite vaš komentar

bot