11. ožujka 2014.

Izložba radova splitskih studenata ‘Riječka bolnica 2020.’

U petak, 7. ožujka 2014. godine u prostorima Građevinskog fakulteta u Rijeci otvorena je izložba ‘Riječka bolnica 2020.’ na kojoj su izloženi radovi studenata prve godine Diplomskog studija arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Ideja izložbe je pokretanje rasprave o budućnosti vrijednog gradskog prostora sadašnjeg KBC-a Rijeka nakon potpunog preseljenja na novu lokaciju na Sušaku. U sklopu izložbe održana je i tribina koju su vodili dr.sc. Nana Palinić, arhitektica i docentica na Građevinskom fakultetu, d.i.a. d.i.g. Srđan Škunca, pročelnik za urbanizam u riječkoj gradskoj upravi, te mr.sc. Saša Randić, arhitekt i docent na FGAG-u, koji je i potpomogao organizaciji izložbe uz pomoć izv.prof.dr.sc. Aleksandre Deluka-Tibljaš, dekanice Građevinskog fakulteta u Rijeci.

rijeka_izložba

Lokacija na istočnom dijelu grada Rijeke smještena je uz povijesni park Mlaka te predstavlja gradski blok omeđen parkom na zapadu i trima ulicama koje ne zadovoljavaju trenutačne prometne kapacitete. Blok karakterizira mnoštvo funkcija postavljanih tijekom vremena, više prema potrebi nego prema planu. Centralnu poziciju na lokaciji zauzima povijesna zgrada Pomorske akademije u koju je 1919. godine useljena gradska bolnica, a s vremenom su oko zgrade izgrađene depadanse KBC-a. Dodatni izazov projekta bio je i povezivanje bolničkog bloka sa zgradama lučkog skladišta Metropolis preko dijela željezničkog koridora. Promatrani obuhvat, osim što se nalazi u blizini samog centra grada, izvlači javni prostor Rijeke prema obali u okruženju specifičnih uvjeta i režima korištenja, stoga predstavlja veliki potencijal za razvoj novih gradskih prostora koji su Rijeci prijeko potrebni.

Ovim kompleksnim prostorom bavili su se prošle akademske godine studenti Diplomskog studija 2 sa splitskog FGAG-a pod mentorstvom profesora Saše Randića i Ante Kuzmanića te ponudili različita urbanistička i arhitektonska rješenja. Izložbu radova otvorio je rektor Riječkog sveučilišta prof.dr.sc. Pero Lučin.

rijeka_izložba2

Prije početka predavanja aktivist Mićo Antolović izrazio je nezadovoljstvo urbanističkom politikom grada Rijeke koja je sveučilišni kampus premjestila uz bolnički na Sušak, umjesto uz prostore bolnice na Mlaki. Nakon što je iznio svoje viđenje riječkog urbanizma, demonstrativno je napustio predavaonicu. Tribina se nastavila u mirnom tonu uz održana tri predavanja: Palinić je pričala o povijesti arhitekture riječkih bolnica, Škunca o povijesti i potencijalu prostora bivše bolnice, dok je Randić kratko predstavio studentske radove nakon čega je uslijedila rasprava popraćena pitanjima studenata.

Na pitanje o utjecaju studentskih radova na daljnje planiranje i o zadovoljstvu postignutim, Randić odgovara da se radi o prvoj takvoj raspravi o bolnici koja će sigurno imati utjecaja, te da su dobivena rješenja zrela i korisna. Iako bi u nekom dijelu mogli biti inženjerski elaboriraniji, radovi su ostali unutar realnih okvira, uz napomenu da uvijek treba probijati granice i da je korisno što se studentski projekti rade za stvarne lokacije. Suvoditelj splitske radionice prof. d.i.a. Ante Kuzmanić dodao je da studentski radovi mogu pružiti neke svježe ideje, neopterećeni administrativnim problemima. Na upit o prijedlozima lokalne struke za promatrani prostor, Randić je kometirao kako je ovo svojevrsna premijera, iako su i ranije postojali natječaji za lokaciju bolnice, te organizaciju bolnice kao sveučilišne bolnice. Citirao je konstataciju koju je ranije iznijela Palinić kako bi troškovi izgradnje KBC-a bili šest puta veći od ukupnog godišnjeg proračuna grada Rijeke. Na zdravstvo bi se trebalo gledati ne kao na trošak, nego na nešto što razvija gospodarstvo u sklopu razvoja zdravstvene industrije, u kojem bolnice osim zdravstvene skrbi proizvode znanja koja se prenose poduzećima za proizvodnju. Što se tiče razdvajanja sveučilišnog kampusa i bolnice, ono nije najprirodnije rješenje; riječki Medicinski fakultet jedan je od snažnijih fakulteta sveučilišta i za njegov napredak važna je neposredna blizina studenata i bolnice kako bi imali uvid u metodologiju rada svoje struke. Napomenuo je da postoji puno sadržaja koji bi mogli doći na lokaciju stare bolnice te pomogli Rijeci da se razvije i obnovi, pogotovo preuređenjem mnogobrojnih napuštenih industrijskih prostora.

studentski rad_urbanizam bolničkog bloka

Izložbu su organizirali Građevinski fakultet u Rijeci, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu te udruga građana Riječki val. Organizaciji radionice studenata pomogli su Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Luka Rijeka d.d., Lučka uprava Rijeka i Građevinski fakultet u Rijeci. Izložbu se može besplatno pogledati u foajeu Građevinskog fakulteta do 28. ožujka 2014. za radnog vremena fakulteta.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot