17. ožujka 2014.

Ana Dana Beroš izabrana u tim kustosa 14. venecijanskog bijenala arhitekture

Hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš izabrana je u tim kustosa koji će na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture pripremiti središnju skupnu izložbu ‘Monditalia‘. Rem Koolhaas izabrao je njezin kustoski projekt ‘Intermundia’ kao jedan od 40 najboljih radova prijavljenih arhitekata i arhitektonskih timova iz cijelog svijeta.

Ana Dana Beroš

Ove godine Bijenale se otvara 7. lipnja i traje šest mjeseci, a u sklopu osnovne teme ‘Fundamentals’, koju je Koolhaas koncipirao kao trodijelno istraživanje osnova arhitekture, odvijat će se i središnja izložba u Arsenalima pod nazivom ‘Monditalia’, koja predstavlja kolektivnu reprezentaciju talijanske arhitekture i povijesti. Od participanata Koolhaas traži originalne projekte koji odražavaju suvremeno stanje u Italiji i Zapadnoj Europi.

Ana Dana Beroš odgovara na selektorov zadatak arhitektonski analizirajući transeuropske i intraeuropske migracije; istražuje problem centara za ilegalne imigrante kroz prizmu ’stanja između’ u kojem se isprepliću snage političkog i društvenog autoriteta te autentičnosti jedinki iz različitih kulturnih sredina, a ne kao autonomnu zonu u žarištu društvenih sukoba. Projekt propituje način na koji se može destabilizirati rigidnost institucije ‘zatvorenih čekaonica’ ulaska u Europu, redefinirajući pritom i naše identitete, tzv. afektivnu solidarnost i empatiju. Na projektu surađuju i multimedijalni umjetnik Bojan Gagić, Rafaela Dražić, umjetnica i grafička dizajnerica te odred ARCHIsquad kao istraživači.

Biennale

Ana Dana Beroš diplomirala je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a radno iskustvo stječe u arhitektonskim uredima u Finskoj, Brazilu i Hrvatskoj. Osim što radi kao arhitektica, urednica je časopisa Oris, aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti- ARCHIsquad, web urednica stranica Društva arhitekata Zagreba i programska voditeljica Think Space ciklusa internacionalnih konceptualnih arhitektonskih natječaja. Vodila je kreativni odjel arhitektonskog ureda ‘Dva Plus’, u čijem timu osvaja par prvih nagrada u Hrvatskoj, kao i Posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju pod žiriranjem Jun Aokija u Japanu 2009. godine. Nedavno je nominirana za nagradu Wheelwright Prize koju dodjeljuje Harvard University’s Graduate School of Design GSD mladim arhitektima koji pokazuju izniman talent i obećavaju kontinuiran kreativni rad.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot