14. travnja 2014.

Izložba ‘NEDOVRŠENE MODERNIZACIJE - između utopije i pragmatizma’ u Splitu

Izložba ‘Nedovršene modernizacije’ zaokružuje dvogodišnji istraživački projekt koji je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Društvom arhitekata Beograda, Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Oris- kućom arhitekture (Zagreb) i Muzejem za arhitekturu i dizajn (Ljubljana). U projektu je sudjelovalo više od 30 istraživača s područja čitave bivše Jugoslavije koji dokumentiraju i analiziraju arhitekturu i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji i zemljama sljednicama. Modernizacije iz socijalističkog perioda bili su najveći val urbanizacije regije u specifičnom društvenom i geopolitičkom kontekstu.

plakat_modernizacije

Nakon Maribora, Beograda, Zadra, Ljubljane, Sarajeva, Cetinja, Skoplja, Tirane i Zagreba, 01.04.2014. izložba je otvorena i u Splitu, u Sveučilišnoj knjižnici, a posjetitelji će je moći pogledati do 18.04.2014. 

NM3

NM1

NM2

Izložba se sastoji od pet tematskih cjelina- Prostori ideologije, Politika prostora, Prostori svakodnevnih praksi, Prostori globalne razmjene te Jugoslavenski arhitektonski prostor; predstavlja 23 zasebna tematska istraživanja popraćena multimedijalnim sadržajem i serijom 76 autorskih fotografija arhitekture regije bivše Jugoslavije bečkog arhitekta Wolfganga Thalera.

NM4

NM5

nm8

nm6

Voditelji projekta i kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić; splitska ko-kustosica je Višnja Kukoč, a za grafičko oblikovanje izložbe zadužen je Damir Gamulin.

nm7

Pozivnicu za izložbu s detaljnijim opisom projekta možete preuzeti ovdje.

— pozivnica (pdf)

Komentari - 1

Arhitektura i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji | STav

[…] Maribora, Beograda, Zadra, Ljubljane, Sarajeva, Cetinja, Skoplja, Tirane i Zagreba, izložba  Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma – arhitektura i urbanizam u socijalis… bit će otvorena i u Splitu, i to danas s poečtkom u 19 sati u splitskoj Sveučilišnoj […]

Upišite vaš komentar

bot