25. ožujka 2014.

Shigeru Ban dobitnik je nagrade Pritzker za 2014. godinu

Japanski arhitekt Shigeru Ban dobitnik je prestižne nagrade Pritzker za 2014. godinu. Prema riječima žirija, Ban u potpunosti ocrtava smisao nagrade; njegovu arhitekturu karakterizira inovativan i elegantan rad, bilo da se radi o privatnim klijentima ili projektantskom pristupu područjima i ljudima pogođenima katastrofama, na čemu je posljednjih dvadeset godina predano radio u suradnji s lokalnim stanovništvom, od Ruande, Turske, Indije, Kine, Haitija, Italije do Japana.

shigeru ban

Osim dobrih namjera, dokazao se i izvrsnom arhitekturom, baveći se strukturom, materijalom, pogledom, prirodnim osunčanjem i ventilacijom,reciklažom,  ekonomičnom i inovativnom izgradnjom koja svojom ingenioznošću nadilazi imperative današnjeg uobičajenog high-tech dizajna. Shigeru Ban pomiče granice profesije produktivnom komunikacijom s lokalnim vlastima, stanovnišvom i aktivistima, propitujući socijalnu ulogu arhitekture i odgovornost arhitekta.

emergency-shelters-by-shigeru-ban-1.jpg

Većinu njegovih radova obilježava inovativan pristup u skladu s kontekstom u kojem radi, što rezultira pomacima u korištenju nekonvencionalnih materijala poput papirnatih tuba, bambusa, tkanine, papira i kompozita recikliranog papira i plastike. Konceptualni i strukturni napredak Banovih radova proizlaze iz preispitivanja tradicionalnih stavova o prostoru i korištenju kuća, što se ocrtava u njegovim projektima za Naked House, Furniture House, PC Pile House, House of Double Roof, Wall- less House i Nine Square Grid House. Za njega održivost kuće nije nešto što se naknadno dodaje kući, već nešto što je imanentno arhitekturi, a poznavanje i štovanje rada Frei Otta i Miesa van der Rohea pridonosi razvoju čistoće njegovih kuća koje su uvijek direktne i iskrene.

Naked house

Primivši vijest o nagradi u svom uredu u Parizu, Shigeru Ban izjavljuje: ‘ Primanje ove nagrade velika je čast i, s tim na umu, moram biti oprezan. Moram nastaviti slušati ljude za koje radim, bilo u privatnim narudžbama ili u radu u nastradalim područjima. Nagradu vidim kao ohrabrenje za nastavak onoga što radim- ne da bih promijenio svoj rad, nego da bih napredovao.’

03.jpg

Više o radu Shigeru Bana saznajte na službenim arhitektovim stranicama, a kompletno obrazloženje žirija možete pročitati na stranicama nagrade Pritzker.

Izvor: www.pritzkerprize.com

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot