27. srpnja 2014.

Poziv umjetnicima i umjetnicama za predlaganje koncepta/intervencije u javnom prostoru Trogira

U tijeku je poziv umjetnicima i umjetnicama za predlaganje koncepata ili intervencija u javnom prostoru grada Trogira koje će se realizirati u jesen 2014. godine.

Poziv je upućen kao dio projekta MOTEL TROGIR kojim se nastoji pokrenuti rasprava o gradu, nestanku javnosti i krizi društvenosti.
Početkom listopada 2014. projekt  započinje s nizom javnih razgovora i intervencija u javnom prostoru grada Trogira te ovim putem poziva zainteresirane umjetnike i javnost da pošalju kratki opis prijedloga koncepta intervencije za trogirski javni prostor. Predložene lokacije za intervenciju su motel Sljeme Ivana Vitića i park Garagnin-Fanfogna. Oba lokaliteta su zapuštena i nalaze se uz Jadransku magistralu i glavne prometne pristupe gradu, ali i lokalno najaktivniju liniju revitalizacije grada. Intervencija se može dogoditi i u nekom drugom gradskom ambijentu, ali je poželjno da se na neki način referira na neku od dvije predložene lokacije.

Zainteresirani umjetnici svoje prijedloge mogu poslati na adresu: slobodne.veze@gmail.com do 25.08.2014.Više o projektu pročitajte ovdje.
Cilj projekta je poticanje šire rasprave o javnom prostoru, afirmiranje pozicije podruštvljavanja, nasuprot onoj privatizacije, te stvaranje zajednice angažiranih i društveno odgovornih građana.

motel trogir
Motel Sljeme u Trogiru danas / foto: moteltrogir.tumblr.com

motel trogir 2
Motel Sljeme u Trogiru danas / foto: slobodneveze.wordpress.com

Projekt MOTEL TROGIR započeo je 2013. godine kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, s naglaskom na jadranske motele arhitekta Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Kao rezultat, krajem 2013. godine trogirski motel i formalno je stekao status zaštićenog spomenika kulture RH zahvaljujući nizu akcija, javnim raspravama, stručnim turama za javnost, istraživačkom radu te podršci stručne kulturne javnosti. Vitićev motel Panorama kod Rijeke u preceduri je dobivanja zaštite.
Zbog netransparentne privatizacije društvene imovine 90-ih i neriješenih vlasničkih odnosa slučaj trogirskog motela je na sudu. Zgrada motela je u ‘zamrznutom statusu’ te kontinuirano propada. Zona Motela ima neodređen vlasnički status i stoga je pristup načelno moguć, ali ne sasvim javan te prijedlozi intervencija trebaju uvažiti te specifične okolnosti.

park garagnin-fanfogna
Park Garagnin-Fanfogna/ foto: dalmatian-nature.hr

dalmatian-naturehr2.jpg
Park Garagnin-Fanfogna/ foto: dalmatian-nature.hr

Park Garagnin-Fanfogna u Trogiru, koji se nalazi na istočnom ulazu u centar Trogira, od velike je hortikulturne i kulturno - povijesne vrijednosti, stvaran kroz više stoljeća. Taj se vrt, zasađen uglavnom praktičnim nasadima - povrćem i voćem - nalazio u blizini trogirske rezidencije obitelji Garagnin (kasnije Garagnin- Fanfogna) pa je ujedno ispunjavao i ulogu elegantnog parka s lijepom arhitekturom, ukrašenog antičkim lapidama. Osim težnje unapređenju zaostale dalmatinske poljoprivrede, Garagnin je eksperimentirao s biljnim vrstama potrebnim za tekstilnu industriju, a kultivirao je i egzotične vrste. Perivoj , površine 1.3 ha, zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture 1962. godine. Od tada se u vrtu nisu odvijali nikakvi ozbiljniji zaštitni radovi. Građevine u središtu imanja su u posve ruševnom stanju, a od nekadašnjih 355 biljnih vrsta danas ih je prisutno tridesetak.
Čitav vrt je danas u zapuštenom stanju. Premda se kroz prošlu godinu, a dijelom i u 2014. u nekoliko navrata očistio, osnovno održavanje trebalo bi biti redovito, poput održavanja bilo kojeg drugog gradskog parka.

Izvor:
moteltrogir.tumblr.com

h-alter.org

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot