10. studenog 2014.

Bacači sjenki: Vitić pleše u Firenzi

‘Vitić pleše’ dugogodišnji je interdisciplinarni projekt zagrebačkih Bacača sjenki koji je 2004. godine započeo umjetnik Boris Bakal. U želji da privuče pozornost stanovnika i javnosti na stambeni blok u Laginjinoj 7-9 Bakal je svoju dekadu posvećenu Vitićevu neboderu (Zagreb, 1956-1962) predstavio kontinuiranim predanim radom organiziravši niz predavanja, tribina i umjetničkih intervencija u/na zgradi te oko nje. Istraživajući prije svega humanu-urbanu mrežu koja obavija neboder te dinamiku kretanja zajednice koja se odvija oko njega, Bakal je uspio senzibilizirati konzumente ovoga prostora te ukazati na vrijednost modernističkog remek-djela Ive Vitića, ali i na njegovo stalno propadanje.

Ustrajnost i dijalog pokazali su se uspješnim te se na katovima Vitićeva nebodera očekuje obnova njegova hardwarea - fasade, liftova, krovne terase te stubišta - dogovorena za 2015. godinu. Autor renovacijskog projekta je arhitekt Alan Braun, grad Zagreb zastupa zamjenica Pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino, a u ime suvlasnika govore arhitektica Gorana Matić te predstavnik stanara Petar Paradžik.

vitic

Ime Ive Vitića jedno je od najprominentnijih mjesta hrvatske moderne arhitekture. Više od 100 njegovih djela nicalo je u poslijeratnom periodu po čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Inovativnost i autoreferencijalnost stila učinili su ga jedinstvenom pojavom arhitekture, a jednostavnošću volumena, funkcionalnim tlocrtima te izvanrednom tehnikom Vitić dominira ne samo u prostoru koji ga okružuje, nego i u generalnom hrvatskom arhitektonskom krajoliku. Njegova zdanja višestruko zahvaćaju razne kontekstualne, društvene, formalne, estetske i morfološke te tradicijske i kulturne slojeve, a trajno su odredila kulturu stanovanja i hrvatskih arhitektonski identitet.

Boris Bakal i Sandra Uskoković iz Bacača sjenki obnovu Vitićeva nebodera predstavit će na Generalnoj skupštini Internacionalnog savjeta za spomenike i znamenitosti ICOMOS. Tema ovogodišnjeg okupljanja je nasljeđe i krajolik kao ljudske vrijednosti, a naš će se Vitić prezentirati u kontekstu očuvanja potaknutog u zajednici te jačanja lokalne zajednice.

18. generalna skupština i znanstveni simpozij ICOMOS-a održat će se od 9. do 14.11.2014. godine u Firenzi, Italija.

icomos

BACAČI SJENKI je neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, posebice u području njihove primjene u urbanim prostorima. Sjedište Bacača sjenki je u Zagrebu, a sudjelovali su sa svojim projektima na nizu manifestacija i festivala u zemlji i svijetu (Zagreb, New York, Bologna, Ljubljana, Graz, Pisa, Beograd, Dubrovnik, Križevci, Udine, Bjelovar, Genova, Podgorica, Sarajevo, Rijeka, Leiden…), te dobili priznanja i nagrade, između ostalih Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2007. (za predstavu Ex-pozicija: Proces_grad, drugi dio), Avazovog zmaja na MESS-u 2008. (za cjelokupnu trilogiju Proces_grad), Glavnu nagradu Oblak na PUF-u 2009. (za predstavu Ex-pozicija), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2009. (za predstavu Odmor od povijesti: Proces_grad, prvi dio) te Glavnu nagradu Oblak na PUF-u 2010. (za predstavu Odmor od povijesti).

BS također potiču multikulturalni dijalog stvarajući projekte i platforme za aktivnu kulturnu razmjenu između hrvatskih i inozemnih umjetnika i profesionalaca u umjetnosti, te propituju postojeće koncepte individualnog i kolektivnog identiteta.

IZVOR: Bacači sjenki

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot