05. prosinca 2014.

Umjetničke intervencije u javnom prostoru Trogira

Udruga Slobodne veze/Motel TROGIR tim ove godine pokreće jednodnevno pilot događanje u Trogiru - umjetničke intervencije u javnom prostoru grada, koje će se odvijati na nekoliko lokacija 9. prosinca 2014. (utorak).

Cilj događaja je ukazati na neke od vrijednih, ali zapuštenih gradskih punktova te pozvati Grad i građane na zajedničko promišljanje njihove buduće javne namjene. Dvije lokacije izabrane za ovogodišnje intervencije, park Garagnin-Fanfogna i prostor bivšeg auto-kampa Soline, ujedno su i trajno zaštićeni spomenici kulture RH koji se nalaze u zapuštenom stanju, čime su izgubile svoju javnu namjenu.
U srpnju 2014. Motel TROGIR tim objavio je javni natječaj za umjetničke intervencije u javnom prostoru Trogira, o čemu smo pisali ovdje. Na natječaj je pristigao veliki broj prijedloga iz zemlje i inozemstva, a zbog ograničenih resursa za ovu je priliku odabrano troje umjetnika/ca iz Hrvatske kako bi pokušali na jedan dan umjetnički “aktivirati” grad s ciljem kritičkog promišljanja (javnog) prostora i kvalitete i potencijala gradskog života.

motel_trogir_future.jpg
Dizajn plakata: Nikola Križanac

Izabrani radovi:

Marko Gutić Mižimakov: SadiM, Park Garagnin Fanfogna (14 h)
Marko Gutić Mižimakov student je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, smjer Novi mediji. Svojim performativnim radom “SADIM!” u vrtu Garagnin Fanfogna pokretom i glasom istražit će lokalitet samog vrta i pozvati publiku da mu se pridruži.

Ana Zubak: SPOMENIK, bivši auto- kamp Soline/preko puta Kule sv.Marka (16 h)
Ana Zubak završila je Umjetničku akademiju u Zagrebu. U bivšem auto-kampu SOLINE izvest će svečano otkrivanje spomenika.

Neli Ružić: STOLEN FUTURE, Motel TROGIR (18 h)
Neli Ružić, splitska umjetnica, intervenirat će u samom krugu Motela gdje će na jednu večer osvijetliti šest motelskih bungalova, po kojima je trogirski motel osobito poznat. Namjera je umjetnice ukazati na vrijednost i važnost Motela u lokalnim i međunarodnim okvirima te na njegovu transformaciju u turbulentnim vremenima. Činom osvjetljivanja, umjetnica poziva i na promišljanje Motela kao vrijednog lokaliteta unutar grada te njegov potencijal razvoja.

Svi zainteresirani građani i građanke pozvani su na navedene lokacije u vrijeme kada će se odvijati najavljene umjetničke intervencije.

Motel TROGIR tim: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić, Saša Šimpraga

Organizacija: Motel Trogir /Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse

IZVOR: slobodneveze.wordpress.com

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot