10. svibnja 2008.

Arhitekti Penezić i Rogina na središnjoj izložbi Venecijanskog biennala

penezicrogina

Na službenoj press konferenciji u Rimu, Aaron Betsky, umjetnički direktor 11. po redu arhitektonske izložbe u sklopu Venecijanskog biennala, objavio je svoj poziv hrvatskim arhitektima Vinku Peneziću i Krešimiru Rogini da sagrade instalaciju veličine 150 četvornih metara u Corderijama Arsenala specijalno za potrebe ovogodišnjeg predstavljanja na temu ‘Out there: Architecture beyond Building’ (Ondje: Arhitektura onkraj građenja).

Riječ je o središnjoj izložbi u najatraktivnijim prostorima na kojoj će se okupiti elita svjetske eksperimentalne i kognitivne arhitekture predvođena Frankom Gehryem, Herzogom & de Meuronom, Morphosisom, Zahom Hadid i Coop Himmelb(l)auom te zasluženo i hrvatskim arhitektima – Vinkom Penezićem i Krešimirom Roginom.

Organizacija Biennala će za instalaciju naslovljenu ‘Who’s afraid of Big Bad Wolf in Digital Age’ (Tko se boji vuka još u Digitalnoj eri) koja će se izvoditi u Zagrebu, Rijeci i Veneciji izdvojiti 25.000 Eura, dok će ostatak troškova pokriti sponzori koji će prepoznati važnost ove manifestacije, kako za Hrvatsku tako i za njihovu samopromociju. Arhitekti očekuju i podršku Ministarstva kulture te Grada Zagreba.

To je treći nastup Penezića i Rogine na toj najznačajnijoj arhitektonskoj manifestaciji u svijetu koju svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća ljudi među kojima su najutjecajniji arhitekti, urbanisti, dizajneri i kritičari struke. Prvi puta 2000. sudjelovali su kao predstavnici Hrvatske u nacionalnom paviljonu s izložbom ‘Transparency of the Hyperreal’, 2004. su na poziv selektora Kurta W. Forstera predstavili koncept ‘Absolute Internet’, dok će ove godine od 14. rujna do 23. studenoga u karizmatičnom prostoru Corderia biti oživljena njihova impozantna instalacija rađena specijalno za ovu prigodu što će se baviti temom koju je Aaron Betsky problematizirao pitanjem ‘Kako iznijeti na vidjelo, prilagoditi i domestificirati sustave, uobičajeno tehnološke naravi, koji kontroliraju naše živote, na način da bismo se udomili u modernom svijetu?’.

Penezić i Rogina su pozvani da se, osim instalacijom, predstave i Manifestom koji objašnjava njihovu kritičku viziju stanja današnje arhitekture s pogledom u budućnost te nudi principe rješavanja spomenute problematike.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot