17. veljače 2015.

Memento splitske moderne arhitekture

U utorak 17.02. 2015. u prostorijama Društva arhitekata Splita je predstavljena interaktivna karta “Memento splitske moderne arhitekture”.

Sam koncept projekta je smislio dizajner Mišo Komenda te ga predstavio predsjedništvu Društva arhitekata Splita (na čelu s predsjednicom Marijanom Bronzović), koje je u tom projektu vidilo veliki potencijal i prvi korak u valorizaciji vrijedne moderne arhitektonske baštine grada Splita. Dalje je u organizaciji DAS-a, dizajnu Miše Komende te programerskoj podršci DITZ studia iz Splita došlo do konačne realizacije projekta.

Sama mapa je zamišljena kao digitalna platforma koja se postupno dorađuje, puni podacima, filtrira i unaprijeđuje u kvaliteti - nije nakana da bude alat samo struci, već i široj javnosti. Upravo je edukacijom i fokusom na kvalitetna ostvarenja cilj podići svijest građana grada Splita o arhitektonskim vrijednostima koja su zapravo već desetljećima sastavni dio njihovih života. Taj cilj nije samo vrijedan zbog dizanja kulturne svijesti, već je to i prvi korak u zaštiti moderne arhitekture od devastacije.

Službena inicijacija ove interaktivne mape je zapravo tek prvi korak “otvorenog sistema” u stvaranju sistematične digitalne biblioteke splitske moderne baštine , referentnog orijentira svima zainteresiranima. Daljnji razvoj “Mementa splitske moderne arhitekture” ovisi i o spremnosti na suradnju relevantnih stručnih subjekata u ovoj domeni te se predsjedništvo Društva arhitekata Splita nada progresivnom razvoju u tom smjeru jer je u općem interesu dostupnost znanja kao javnog dobra.

Također, iako je razdoblje moderne (s ekspanzijom na neposredna prijelazna razdoblja) primarno odabrano zbog realne ugroženosti arhitektonskih ostvarenja tog razdoblja (za njih još ne postoji adekvatna zaštita), “filteri” ove mape se mogu raširiti do više povijesnih razdoblja i slojeva bogate splitske arhitektonske baštine. No, taj potencijal je direktno ovisan o znanstvenoj podršci stručnih aktera i logističkoj podršci lokalne samouprave

Mapa je dostupna na ovom LINKU

Mobilna verzija mape:

Komentari - 425

[43] 42 41 40 39 38 37 36 35 34 331 » Show All

Boyce Benjamin

Hi

I have a question,
I want to order a item from your store.
but i can not find it anymore on your site,
it looks like this picture on this site http://bit.ly/MobilePhoneParts

Mail me if you are going to sell it again.
I’ll wait.

Regards

“Sent from my iPhone”

강남야구장

I am truly grateful to the owner of this website who has
shared this enormous article at here.

http://comutal.com

Pretty! This was an incredibly wonderful article. Many thanks for providing this info.

click here

Hurrah! In the end I got a website from where I be able to
really take valuable data regarding my study and knowledge.

http://www.orac.me

Thank you for the good writeup. It in truth was a entertainment account it.

Look complicated to far delivered agreeable from you!
By the way, how can we be in contact?

[43] 42 41 40 39 38 37 36 35 34 331 » Show All

Upišite vaš komentar

bot