30. svibnja 2016.

DokuMa Film Festival - izložba ‘Kako smo živjeli; danska arhitektura od 1945. do 1975.’

Gradska galerija Antun Gojak (Makarska) i Veleposlanstvo kraljevine Danske u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata i Kulturstyrelsen (Danskom agencijom za kulturu) pozivaju vas na otvorenje izložbe

‘KAKO SMO ŽIVJELI
Danska arhitektura između 1945. i 1975.’

koja će se održati u sklopu DokuMA Film Festivala u Makarskoj (1. lipnja- 5. lipnja 2016.).

Otvaranje izložbe je 1. lipnja (srijeda) u 19 sati u Gradskoj galeriji Antun Gojak (Don Mihovila Pavlinovića 1, Makarska).
Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja.

KSZ

‘Izložba ‘Kako smo živjeli’ usredotočuje se na ulogu arhitekta u danskom društvu u razdoblju između 1945. i 1975. godine. Ona iznosi ideju društveno odgovornog arhitekta i arhitektonskog principa, izražavajući opću želju da se svakome osiguraju dobri uvjeti življenja.

U razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do 1970-ih godina danski arhitekti imali su ključnu ulogu u izgradnji socijalne države oblikujući njezin fizički izgled. Oni su potvrdili svoju društvenu odgovornost dajući doprinos ostvarenju suvremenih političkih vizija u obliku, primjerice, socijalnih stanova. Izgradili su i objekte za rekreaciju kao što su plivačke i sportske dvorane, hoteli i kuće za odmor, kako bi svima omogućili sudjelovanje u aktivnostima u slobodno vrijeme. Projektirali su škole koje odgovaraju aktualnim pedagoškim idealima, te uredske i proizvodne prostore. Arhitekti su se usredotočili na potrebe pojedinca i arhitektura se demokratizirala. Arhitekti, kao Arne Jacobsen, Kay Fisker, Karen i Ebbe Clemmensen, te Sven Eske Kristensen, imali su udjela u svemu, od prvog nacrta do posljednjeg klina.

Izložba pokazuje stvarni ambijent u kojem se odvijao život u danskoj od 1945. do 1975. u razdoblju koje nadahnjuje i danas. Temeljeći se na crtežima, skicama i fotografijama, uz dodatne makete, izložba pokazuje neke od najboljih radova tog razdoblja.’

POZIVNICA
POSTER

— poster (pdf)

— pozivnica (pdf)

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot