27. rujna 2016.

Interakcije 2016: Spekulativno SADA!

Interakcije 2016
17.-22.10., Split

Spekulativno SADA!
Spekulativni dizajn u stvarnom svijetu

http://dvk.com.hr/interakcije/2016/09/16/interakcije-2016-speculative-now/
http://twitter.com/interakcije
http://www.facebook.com/interakcije/

O spekulativnoj dizajnerskoj praksi u listopadu u Splitu pričaju i vode studentsku radionicu James Auger (Crap Futures), Demitrios Kargotis (DashnDem), Pedro Oliveira i Luiza Prado (A Parede), Regine Debatty (we-make-money-not-art), Matt Ward (Goldsmiths) i Mirko Balducci (Nefula), uz popratnu izložbu “Spekulativnost - post dizajnerksa praksa ili nova utopija?” s XXI. Milanskog trijenala.

interakcije-2016-gray.JPG

Spekulativni dizajn je kritička dizajnerska praksa koja, kroz svoju imaginaciju i radikalni pristup, koristeći dizajn kao medij, tjera na razmišljanje, podiže svijest, propituje, provocira djelovanje, otvara rasprave te može ponuditi alternative nužne današnjem svijetu. Međutim, pitanje je ima li spekulativna praksa potencijal postati nova, post-dizajnerska praksa, “dizajn poslije dizajna” ili će ostati još jedna utopija i povijesna referenca.

Radionica se ove godine, kao ekstenzija izložbe “Spekulativnost - post dizajnerksa praksa ili nova utopija?” (http://speculative.hr) i pripadne knjižice, bavi ulogom spekulativnog dizajna u “stvarnom svijetu”.

speculative-diagram.png


Radionica

Ovogodišnja radionica spekulativnog dizajna održat će se od 17. do 22. listopada na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radionicu će voditi transdisciplinarni dizajneri Demitrios Kargotis (dio dizajnerskog dvojca DashnDem iz Londona, suradnika na Goldsmiths, University of London i Birmingham City University), te Pedro Oliveira i Luiza Prado (partneri dizajnerske istraživačke prakse A Parede, koja djeluje pri doktorskom studiju na Universität der Künste Berlin), uz asistenciju Olega Šurana (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija, Split).

Studenti preddiplomske i diplomske razine raznih specijalizacija dizajna, novomedijske umjetnosti, sociologije, arhitekture, računarstva, urbanizma i drugih povezanih disciplina u multidisciplinarnim timovima će propitivati tradicionalne definicije dizajna i današnju ulogu dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu.

Većina sudionika i sudionica dolaze s partnerskih ustanova u regiji. Dodatno je predviđen i određen broj mjesta za otvorene prijave (interakcije@umas.hr).


Razgovor

U srijedu, 19. listopada, planiran je razgovor s namjerom propitivanja i kritičkog sagledavanja današnje spekulativne dizajnerske prakse. Pozvani gosti će razgovarati o ulozi spekulativnog dizajna u stvarnom svijetu. Kratko uvodno predavanje o spekulativnoj dizajnerskog praksi danas, održati će jedan o pionira ove dizajnerske prakse, James Auger, bivši nastavnik na legendarnom Designing Interactions odsjeku na Royal College of Art u Londonu, a danas na Madeira Interactive Technologies Institute i suosnivač bloga Crap Futures.

Uz voditelje radionica (Demitriosa Kargotisa, Pedra Oliveira i Luizu Prado) u raspravi će sudjelovati i Regine Debatty (utemeljiteljica kultnog bloga we-make-money-not-art), Matt Ward (pročenik Odsjeka za dizajn na Goldsmiths Sveučilištu u Londonu), te Mirko Balducci (suosnivač talijanskog multidisciplinarnog laboratorija/mreže Nefula). Razgovor će moderirati koordinator radionice, docent Ivica Mitrović (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija).

speculativehr-exhibition.jpg

Izložba

Nekoliko dana prije početka radionice, 6. listopada, u Galeriji Umjetnina biti će otvorena izložba “Spekulativnost - post dizajnerksa praksa ili nova utopija?”, koja je predstavljala Republiku Hrvatsku na XXI. Milanskom trijenalu.

Cilj izložbe je bio na jednom mjestu prikazati i kontekstualizirati relevantne suvremene spekulativne radove hrvatskog konteksta koji, iako često sami sebe tako ne nazivaju, spadaju u područje spekulativnog dizajna. Zajedničko navedenim radovima je da ne postoji neki specifični ili distiktivni pristup spekulativnoj praksi, već je, zapravo, on refleksija globalnog utjecaja (pristupa i metodologija). Stoga se ova (iako) hrvatska selekcija može čitati kao pregled globalnih spekulativnih praksi. U odabranim radovima moguće je iščitati spekulativnost kroz četiri različite razine/komponente: ulaznu disciplinu, specifični pristup (školu), korištene metode i zastupljene teme.
Svi događaji su podržani od strane Grada Splita i Ministarstva kulture RH, a odvijaju se u suradnji s Platformom 9.81.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot