31. kolovoza 2017.

Anatomija otoka 2017. Lastovo (16.-24. rujna 2017.)

Mjesta održavanja: Palac i Vijećnica u Selu (Lastovo)

Nakon petogodišnjeg viškog ciklusa (2012. - 2016.), program „Anatomija otoka”  ovoga rujna seli na naš najudaljeniji naseljeni otok - Lastovo. Program organiziraju udruga Dobre Dobričević s Lastova u suradnji s „Anatomijom otoka - centrom za istraživanje i razvoj” iz Visa.

21167559_486022151762198_4958145662640382078_o.jpg

Ovogodišnja tema, “Potraga za javnim”, otvara se na mjestu s bogatom graditeljskom tradicijom i tradicijom kultiviranja prostora. U takvom kontekstu, relativno recentna (pre)privatizacija prostora, kaotična gradnja i eksploatacija prirodnih resursa uzela je maha i istisnula zajedničko. Ljudi nikada nije bilo manje, a šteta nikada veća.

U tom smislu, posljednjih nekoliko godina udruga Dobre Dobričević koristi nekadašnje ljetno kino JNA, organizira koncerte i druga kulturna i zabavna događanja u javnim vrtovima, dvorištu škole, na skverovima… Osim što su događanja uglavnom besplatna i samim time svakome dostupna, odvijaju se na otoku gdje je kulturni život ograničen, a najvažnije, odvijaju se na zapuštenim ili zaboravljenim mjestima koja su u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Afirmacijom tih mjesta, ona se vraćaju u svijest stanovnika, podsjećajući tako na kolektivnu emocionalnu vrijednost. Ova potraga za javnim još je jedan pritisak u tom pravcu, a nastavak je prošlogodišnjeg projekta „LA Colonia - kulturna baština, nasljeđe Mediterana”.

„Anatomiju otoka 2017. Lastovo” otvorit će načelnik općine, nakon čega slijede predavanja otvorena za javnost. Na kraju drugog dana, 17. rujna, međunarodna grupa stručnjaka koji sudjeluju u projektu “Smart island communities” imat će diskusiju o navedenoj problematici u specifičnom kontekstu - otočnom. Diskusiju će moderirati prof. Darko Radović sa sveučilišta Keio, Japan.

„Anatomija” se nastavlja studentskom radionicom u kojoj sudjeluju studenti arhitekture, krajobrazne arhitekture, antropologije i geografije s više fakulteta te stručnjaci iz različitih disciplina koji nastavljaju djelovanje na poboljšanjima uvjeta razvoja otoka. Projektni zadatak je svojevrsna studija slučaja - uvala Zaklopatica. Nekad lučica s ribarskim magazinima, od devedesetih se neplanski izgrađuje. Danas je najnaseljeniji dio i, ironično, „najperspektivniji”!? Cilj radionice je pokušati kompenzirati devastacijski učinak i sezonalnost turističke monokulture te osmisliti urbanistička rješenja koja bi čak i u kratkoročnim, a svakako u dugoročnim projekcijama prvenstveno sanirala, a zatim i kvalitetno kapacitirala i zaštitila taj vrijedan prostor. Kako je to moguće u situaciji u kojoj se danas Zaklopatica nalazi, pokušat će zajedničkim snagama predložiti mladi (studenti) i iskusniji (mentori - planeri). Model se može implementirati i na druge slične otočne situacije. Drugim riječima, izgubljenu tradiciju civiliziranog zauzimanja Prirodnog potrebno je oživjeti dijalogom urbanista i zainteresiranih stanovnika - educiranih, informiranih i ohrabrenih.

21167354_486031731761240_4097870286166297402_o.jpg

U znak otočkog prijateljstva i suradnje, zagrebački studenti krajobrazne arhitekture će sa svojim japanskim kolegama odabrati najbolju mikrolokaciju i posaditi nešpulu (Eriobotrya japonica), drvo koje je došlo u mediteranski ekosustav iz Japana, ali se toliko udomaćilo da se njegovo strano porijeklo ni najmanje ne primjećuje.

Predavači su: Axel Luttenberger, doktor pravnih znanosti i predstojnik Katedre za društvene znanosti Pomorskog fakulteta u Rijeci s temom pomorskog dobra i morskog prostornog planiranja; Lidija Runko Luttenberger, docentica Sveučilišta u Rijeci i autorica više od 80 znanstvenih radova iz područja zaštite okoliša, s temom održivosti otočkih komunalnih usluga; arhitektica i urbanistica Dinka Pavelić koja će predstaviti primjer obnove i prenamjene zaštićenog mlina za masline na Premudi te raspraviti termine javnog i komunalnog i aktivistice i autorice Bojana Genov i Diana Magdić koje će iznijeti primjere utjecaja turizma na obalne zajednice i njihovu reakciju na rapidne promjene. Arhitektica Mariana Bucat predstavit će graditeljsku tradiciju Lastova, a filmski program će uz izlaganje Alena Munitića o projektu Kino Mediteran, upotpuniti i projekcija dokumentarca Tonća Gaćine “Turizam!”Dodatno, predviđena je izložba „Vis i Anatomija otoka - prostor u službi zajednice”, prikazivanje osam studentskih video radova na temu „Budućnost Visa” nastalih 2016. te improvizirana izložba crteža i akvarela arhitektice Davisi Boontharm. Izložba će se upriličiti na Pjevoru, središnjoj Lastovskoj ulici. Svakodnevna druženja odvijat će se za vrijeme zajedničkih doručaka u konobi „Amfora” i drugdje.

Posljednjeg dana “Anatomije” studentske grupe predstavit će lastovskoj javnosti rezultate svojih istraživanja i iznijeti prijedloge. Prezentacija će se održati u „Palacu”, zgradi koju je prošle godine privatni vlasnik poklonio Općini kako bi postala zajednički prostor.  

Kontakt:    Mariana Bucat , 098 602 370, mariana.bucat@gmail.com

           

Komentari - 1

Cappelli da Laurea

Thanks for giving your thinking on this blog. Furthermore, the delusion concerning the lenders objectives whenever referring to home foreclosure is the lender will not likely have our repayments. You will find there’s specific amount of your time the lender will need obligations every now and then. In case you are very heavy in the pit, they may frequently require that you simply shell out the actual transaction fully. Even so, that doesn’t mean that they may not take any kind repayments in any respect. If you and also the loan company can seem to function a little something out there, this property foreclosure procedure may halt. However, in the event you carry on and skip repayments beneath fresh program, your foreclosure procedure can pick up where that left off of. Cappelli da Laurea http://shop428.uzshop.info

Upišite vaš komentar

bot