31. kolovoza 2017.

Anatomija otoka 2017. Lastovo (16.-24. rujna 2017.)

Mjesta održavanja: Palac i Vijećnica u Selu (Lastovo)

Nakon petogodišnjeg viškog ciklusa (2012. - 2016.), program „Anatomija otoka”  ovoga rujna seli na naš najudaljeniji naseljeni otok - Lastovo. Program organiziraju udruga Dobre Dobričević s Lastova u suradnji s „Anatomijom otoka - centrom za istraživanje i razvoj” iz Visa.

21167559_486022151762198_4958145662640382078_o.jpg

Ovogodišnja tema, “Potraga za javnim”, otvara se na mjestu s bogatom graditeljskom tradicijom i tradicijom kultiviranja prostora. U takvom kontekstu, relativno recentna (pre)privatizacija prostora, kaotična gradnja i eksploatacija prirodnih resursa uzela je maha i istisnula zajedničko. Ljudi nikada nije bilo manje, a šteta nikada veća.

U tom smislu, posljednjih nekoliko godina udruga Dobre Dobričević koristi nekadašnje ljetno kino JNA, organizira koncerte i druga kulturna i zabavna događanja u javnim vrtovima, dvorištu škole, na skverovima… Osim što su događanja uglavnom besplatna i samim time svakome dostupna, odvijaju se na otoku gdje je kulturni život ograničen, a najvažnije, odvijaju se na zapuštenim ili zaboravljenim mjestima koja su u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Afirmacijom tih mjesta, ona se vraćaju u svijest stanovnika, podsjećajući tako na kolektivnu emocionalnu vrijednost. Ova potraga za javnim još je jedan pritisak u tom pravcu, a nastavak je prošlogodišnjeg projekta „LA Colonia - kulturna baština, nasljeđe Mediterana”.

„Anatomiju otoka 2017. Lastovo” otvorit će načelnik općine, nakon čega slijede predavanja otvorena za javnost. Na kraju drugog dana, 17. rujna, međunarodna grupa stručnjaka koji sudjeluju u projektu “Smart island communities” imat će diskusiju o navedenoj problematici u specifičnom kontekstu - otočnom. Diskusiju će moderirati prof. Darko Radović sa sveučilišta Keio, Japan.

„Anatomija” se nastavlja studentskom radionicom u kojoj sudjeluju studenti arhitekture, krajobrazne arhitekture, antropologije i geografije s više fakulteta te stručnjaci iz različitih disciplina koji nastavljaju djelovanje na poboljšanjima uvjeta razvoja otoka. Projektni zadatak je svojevrsna studija slučaja - uvala Zaklopatica. Nekad lučica s ribarskim magazinima, od devedesetih se neplanski izgrađuje. Danas je najnaseljeniji dio i, ironično, „najperspektivniji”!? Cilj radionice je pokušati kompenzirati devastacijski učinak i sezonalnost turističke monokulture te osmisliti urbanistička rješenja koja bi čak i u kratkoročnim, a svakako u dugoročnim projekcijama prvenstveno sanirala, a zatim i kvalitetno kapacitirala i zaštitila taj vrijedan prostor. Kako je to moguće u situaciji u kojoj se danas Zaklopatica nalazi, pokušat će zajedničkim snagama predložiti mladi (studenti) i iskusniji (mentori - planeri). Model se može implementirati i na druge slične otočne situacije. Drugim riječima, izgubljenu tradiciju civiliziranog zauzimanja Prirodnog potrebno je oživjeti dijalogom urbanista i zainteresiranih stanovnika - educiranih, informiranih i ohrabrenih.

21167354_486031731761240_4097870286166297402_o.jpg

U znak otočkog prijateljstva i suradnje, zagrebački studenti krajobrazne arhitekture će sa svojim japanskim kolegama odabrati najbolju mikrolokaciju i posaditi nešpulu (Eriobotrya japonica), drvo koje je došlo u mediteranski ekosustav iz Japana, ali se toliko udomaćilo da se njegovo strano porijeklo ni najmanje ne primjećuje.

Predavači su: Axel Luttenberger, doktor pravnih znanosti i predstojnik Katedre za društvene znanosti Pomorskog fakulteta u Rijeci s temom pomorskog dobra i morskog prostornog planiranja; Lidija Runko Luttenberger, docentica Sveučilišta u Rijeci i autorica više od 80 znanstvenih radova iz područja zaštite okoliša, s temom održivosti otočkih komunalnih usluga; arhitektica i urbanistica Dinka Pavelić koja će predstaviti primjer obnove i prenamjene zaštićenog mlina za masline na Premudi te raspraviti termine javnog i komunalnog i aktivistice i autorice Bojana Genov i Diana Magdić koje će iznijeti primjere utjecaja turizma na obalne zajednice i njihovu reakciju na rapidne promjene. Arhitektica Mariana Bucat predstavit će graditeljsku tradiciju Lastova, a filmski program će uz izlaganje Alena Munitića o projektu Kino Mediteran, upotpuniti i projekcija dokumentarca Tonća Gaćine “Turizam!”Dodatno, predviđena je izložba „Vis i Anatomija otoka - prostor u službi zajednice”, prikazivanje osam studentskih video radova na temu „Budućnost Visa” nastalih 2016. te improvizirana izložba crteža i akvarela arhitektice Davisi Boontharm. Izložba će se upriličiti na Pjevoru, središnjoj Lastovskoj ulici. Svakodnevna druženja odvijat će se za vrijeme zajedničkih doručaka u konobi „Amfora” i drugdje.

Posljednjeg dana “Anatomije” studentske grupe predstavit će lastovskoj javnosti rezultate svojih istraživanja i iznijeti prijedloge. Prezentacija će se održati u „Palacu”, zgradi koju je prošle godine privatni vlasnik poklonio Općini kako bi postala zajednički prostor.  

Kontakt:    Mariana Bucat , 098 602 370, mariana.bucat@gmail.com

           

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot