24. lipnja 2008.

Radionica Arhitekture eKosusaK08

International festival of ECOCULTURE - art, architecture and ecology
28 June - 3 August 2008
ISLAND OF SUSAK, CROATIA

RADIONICA ARHITEKTURE eKosusaK08
Vrijeme održavanja radionice: 5 srpanj - 11 srpanj 2008.
Broj učesnika: 15
glavna
Radionica arhitekture eKosusaK08 osmišljena je kao jednotjedni intenzivan istraživački medij kroz koji će se ostvariti suradnja studenta, stručnjaka i kritičara iz raznih umjetničkih i znanstvenih disciplina. Pod vodstvom inozemnih i hrvatskih arhitekata, mladi stručnjaci i studenti sa fakulteta iz Zagreba, Ljubljane, Slovenije, te ostalih zemalja Europe i Japana, bavit će se problematikom razvoja i definiranja razvojnih strategija izoliranih teritorija, na primjeru otoka Suska.

Cilj radionice jest stvoriti platformu za propitivanje postojećih i definiranje novih strategija i modela održivoga razvoja (manjih) Jadranskih otoka. Ideja o prostornom razvoju utemeljenom na ekološkim odrednica proizlazi prije svega iz teritorijalne specifičnosti otoka, kao “izoliranih” teritorijalnih jedinica, te samim time i vrlo osjetljivih ekosistema. Prostorni, ekonomski i društveni razvoj bez narušavanja ekološke ravnoteže, kroz simetriju prirodnog i artificijelnog, biti će osnovna odrednica pri smišljanju scenarija i razvojnih strategija Suska.

Kroz jednotjedni rad bavit ćemo se propitivanjem samoga čina izgradnje; definirati nužne parametre kvantitete i kvalitete arhitektonsko-urbanističkog „dizajna” na prostorima jadranskih otoka. Kroz multidisciplinarnu suradnju arhitekata, biologa, ekonomista, stručnjaka koji se bave obnovljivim izvorima energije i umjetnika, pokušat će se uspostaviti novi protokoli za edifikaciju, organizaciju i prezentaciju ovog izuzetno osjetljivog prostora.

Modeli ekološke gradnje; prostorna reciklaža; prenamjena, reprogramiranje i ponovno korištenje; obnovljivi izvori energije, zbrinjavanje otpada, kontrolirano korištenje prirodnih resursa;…. samo su neke od tema kojima ćemo se intenzivno baviti tijekom radionice.

Ovogodišnja radionica okupit će preko trideset hrvatskih i inozemnih sudionika, voditelja i predavača. Od 5. do 10. srpnja, u sklopu arhitektonske radionice organizirat će se i predavanja uglednih španjolskih arhitekata Izaskun Chinchille i Uriela Fogua na temu arhitekture, prirode i tehnologije.

Iskustva i zaključci radionice predstavit će se javnosti putem izložbe i publikacija u sklopu Međunarodnog festivala eKoKultura. Radovi nastali za vrijeme radionice pokušat će uspostaviti programski okvir i definirati metodologiju za daljnje sustavno promišljanje održivih strategija otočkih prostora. Nove spoznaje i uspješni prijedlozi poslužit će kao osnova za provođenje eko-strateških projekata na razini lokalne samouprave.

Dolazak učesnika: subota, 5.07.2008., odlazak 12.07.2008.
Učesnici trebaju poslati prijavu za sudjelovanje i kratki CV najkasnije do 27. lipnja 2008. na e-mail adresu:

jasna.bajlo@ekosusak.org i vana.govic@mmsu.hr

s naznakom: radionica ARHITEKTURE

Organizator će osigurati uvjete za rad i smještaj učesnika te prehranu, a nadoknadit će troškove putovanja učesnika koji dolaze iz Hrvatske.

Sudionici su obvezni donijeti prijenosno računalo.
ORGANIZACIJA:
Udruga EKOSUSAK (www.ekosusak.org)
Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka (www.mmsu.hr)
Međunarodna Asocijacija Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana (www.bjcem.org)

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot