03. siječnja 2009.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata

U Gradskoj loži na Narodnom trgu u Zadru 19. siječnja 2009. u 18h biti će svečano otvorena “Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2008. godini” kad će biti dodijeljene i nagrade Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) za najuspješnija autorska ostvarenja hrvatskih arhitekata, realiziranih u protekloj godini, u Hrvatskoj i u svijetu.

Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata u sastavu: voditelj Nenad Kondža dia (Zagreb), Maja Furlan Zimmermann dia (Zagreb), Nikola Popić dia (Split), Vedran Pedišić dia (Zagreb), Dubravka Kisić dia (Zagreb), Leo Modrčin dia (Rijeka), Veljko Oluić dia (Zagreb) donio je odluku o nagrađenima i nominacijama za najuspješnija arhitektonska ostvarenja u protekloj 2008. godini.

glavna

Nagradu “VIKTOR KOVAČIĆ” za životno djelo kao najviše priznanje za cjelokupni životni opus, Udruženje hrvatskih arhitekata ove godine dodjeljuje arhitektu DUŠKU RAKIĆU iz Zagreba.

U ostalim kategorijama Stručni savjet UHA-e istaknuo je sljedeće nominacije najuspješnijih godišnjih ostvarenja za 2008. godinu:
Za godišnju nagradu “NEVEN ŠEGVIĆ” za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma u 2008. godini dobio je:
Bogdan Budimirov , U prvom licu, izdavač: UPI2M, 2008

U kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2008. godini za nagradu “BERNARDO BERNARDI” nominirani su:

prof. Nenad Fabijanić,
Uređenje Trga kralja Tomislava u Opuzenu

Silvija Laković, Tatjana Liktar
Rekonstrukcija i izgradnja komunalne infrastrukture i partera Ulice Carera i priključnih trgova, Carera, Rovinj

Za nagradu “DRAGO GALIĆ” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2008. godini nominirani su:

njirić+ arhitekti d.o.o.
Rural mat, Štefanovečka cesta 147-155, Markuševec, Zagreb

3LHD; Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić Begović, Silvije Novak, Irena Mažer, Mari Mikelić
Kuća_J2, Čačkovićeva 9, Zagreb

Boris Fiolić, Nikola Škarić, Zoran Boševski
Višestambeno naselje “Pavlenski put”, Zagreb

Darinka Kuzmanić
Obiteljska kuća Dompnier, Slatine-Čiovo

Za godišnju nagradu “VIKTOR KOVAČIĆ” za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u protekloj 2008. godini nominirani su:

Idis Turato, Saša Randić
Pastoralni centar “Aula pape Ivana Pavla II.”, Trsat, Rijeka

Lovorka Prpić, Miljenko Bernfest
Centar za socijalnu skrb, Sisak

TEHNOZONE d.o.o.; Siniša Bodrožić, Andrea Cvetko, Danijel Marasović
Poslovni centar IT3

Mia Roth Čerina, Tonči Čerina
Dječji vrtić Lanište

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata 2008 godine hrvatski arhitekti prijavili su ove godine ukupno 80ak autorskih ostvarenja realiziranih u protekloj godini, u kojima sudjeluje oko 200 suradnika. Izložba je tradicionalno neselektirana tj. prepuštena je autoselekciji samih arhitekata koji svoje radove prijavljuju. Uvjet za sudjelovanje na izložbi je članstvo u Udruženju hrvatskih arhitekata i da je realizacija nastala u prošloj 2008. godini.

Ostvarenja su razvrstana u nekoliko tipologija; individualne stambene kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencija na povijesnoj arhitektonskoj cjelini, intervencije u javnom prostoru, interijeri i arhitektonska publicistika.

Prigodom otvorenja Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata 2008, Udruženje hrvatskih arhitekata/UHA će proglasiti laureate nagrada za najuspješnija arhitektonska ostvarenja u protekloj godini te dodjeliti nagrade u nekoliko kategorija. Izložba će biti otvorena od 19.01.2009 do 27.01.2009., a časopis ‘Čovjek i prostor’ broj 01-02/08 bit će dijelom posvećen ovom značajnom događaju hrvatske arhitekture.

Komentari - 1

xy

Konačno jedan suvisli komentar na višegodišnje izložbe realizacija. Zašto kao i na salonima arhitekture ne bi postojao neovisni žirator iz inozemstva jer ovakvo biranje je besmisleno. Iako je većina radova ovdje nominiranih zaslužila nominaciju, prošlih godina je bilo zanimljivih pojava da dvorana
3LHD-a u Balama koliko znam nije bila niti među nominiranima dok su neka mediokritetska ostvarenja koja ne želim imenovati dobila nominaciju ili čak nagradu.
Vjerojatno će 3LHD ove godine kao kompenzaciju dobiti Galića za kuću.

Upišite vaš komentar

bot