19. siječnja 2009.

Umjetnička akademija- tekst u Jutarnjem listu

U Jutarnjem listu od 14. siječnja 2009.g., na str. 35, prilog Nekretnine, objavljena je informacija s naslovom „Bojkot natječaja za akademiju u Splitu”.

Sam tekst je očito preuzet iz obavijesti koju je povodom tog arhitektonskog natječaja Odbor za natječaje Udruženja hrvatskih arhitekata i Razreda arhitekata HKAIG objavio na web stranici www.arhitekti-hkaig.com 22. prosinca 2008. godine i poslao Provoditelju Natječaja.

Elementi neusuglašenosti s Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture i urbanizma u članku su korektno navedeni. Međutim, sam naslov i osnovna poruka teksta je netočno i proizvoljno tumačenje novinara.

Naime, Komora nije „ apelirala na svoje članove da ne sudjeluju na tom natječaju” , nije proglašavala „bojkot natječaja”. Komora je svoje članove upozorila da se natječu na vlastiti rizik.

U ekstremnim, nerješivim situacijama Komora donosi odluku o „Pozivu na nesudjelovanje”, koja postaje obavezna za sve članove Komore, međutim u ovom slučaju to jednostavno nije točno.

Citirana netočna informacija u Vašem cijenjenom listu prouzročila je uznemirenost Raspisivača i Provoditelja natječaja, ali i natjecatelja-arhitekata koji su se već odazvali na Natječaj. Time je nanesena šteta normalnom tijeku izrade Natječajnih radova, te neizravno i samim rezultatima i uspjehu Natječaja.

Ova neugodna situacija mogla se izbjeći jednostavnim telefonskim ili mail kontaktom. Tajništvo Razreda arhitekata ili predsjednik Odbora za natječaje Vam uvijek stoje na raspolaganju za bilo kakve upite s tog područja.

Molimo da ovaj ispravak objavite na istom mjestu i na isti način u Vašem listu, kao i sporni članak.

S poštovanjem,
Tomislav Petrinjak, predsjednik Odbora za natječaje

Helena Knifić Schaps, ovl.arh. predsjednica Razreda arhitekata dipl.ing.arh.

— dopis-jutarnjem-listu.doc (doc)

Komentari - 1

!

žalosno je što ovo više nikoga ni ne iznenađuje! regularno raspisan natječaj, normalna objava rezultata, normalna raspodjela nagrada … nepoznati pojmovi?

Upišite vaš komentar

bot