10. ožujka 2009.

Duilovo - Rezultati - Jedna od tri jednakovrijedne uvećane III. NAGRADE

u netto iznosu od 140.000,00 kuna dodjeljuje se radu pod šifrom „07″

autor:
3LHD + Dražen Pejković

projektni tim:
Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović,
Silvije Novak, Dražen Pejković, Danira Matošić Matičević,
Gorana Barbarić, Martina Ružić, Filip Dubrovski

suradnici projektnog tima:
Luči Plosnić, Alida Alunić

suradnici:
maritimno rješenje - prof.dr.sc. Mijo Vranješ, dipl.ing.građ.
prometno rješenje - Drago Damjanić, dipl.ing.građ.
3D vizualizacije - Lemonade d.o.o.

OBRAZLOŽENJE OCJENJIVAČKOG SUDAŽiri je ovom radu dao naslov “Dvostruki Miami” referirajući se na ozbiljnu ambiciju projekta na stvori superurbano okruženje na splitskom “waterfrontu”.

Projekt prije svega predstavlja jasnu poziciju koja zagovara daljnju snažnu urbanizaciju lokacije. Ova se urbanizacija doduše dešava u donekle kontradiktornim okvirima. Naime hotelska se izgradnja predviđa unutar morfologije stambenih “donjogradskih” blokova srednje gustoće izgradnje. Urbana “ravnina”/tlocrt na neki način pomaže u stvaranju određenog osjećaja kontinuiteta između postojeće gradske morfologije te programa na ovoj lokaciji. Isto takav kontinuitet je prisutan u povezivanju gornjeg platoa i obalne zone lokacije. Zauzimajući ovakvu poziciju autori su odlučili da ne pridaju preveliku pažnju krajobraznim kvalitetama klifa/pokosa, koji je totalno apsorbiran urbanoj masi ovog projekta.

Konačno, projekt se osniva na dva osnovna elementa: jedan je urbani raster koji se bez razlike na kontekst spušta prema obali, dok drugi predstavlja povišena paluba, simbol i supstanca javnog prostora, neka vrsta velike urbane terase koja pomiruje vezu lokacije sa morem , ali ignorira relaciju između lokacije te ostatka “waterfronta”.
Da bi naglasio svoju gradskost projekt nastavlja svoje prikaze i izvan zone zahvata da bi dokazao kako će grad uključiti cijeli ovaj prostor.

Pozitivne karakteristike projekta broj 7.

Rad afirmira snažan osjećaj za urbano kao i želju da budućnost ove lokacije bude istinski gradska.

Artikulacija, te veličina urbanih blokova, omogućava jednostavno prilagođavanje budućim programatskim zahtjevima kao i faznoj realizaciji projekta.
Uzdignuta, povišena paluba, usprkos mnogim greškama, ipak predstavlja mogućnost da naslutimo kakav bi osjećaj tog javnog prostora na ovoj lokaciji mogao biti a da bi definirao obalnu promenadu.

Postoji jedan, barem, pokušaj da se organizira veza između gornjeg platoa i obalnog nivoa, barem na nivou urbane geometrije.
Dizajn marine odaje autorsko poznavanje dizajna ovakvih sadržaja.

Negativne karakteristike projekta broj 7.

Druga (zapad-istok) strana ortogonalnog kontinuiteta koji ovaj plan predviđa, na određeni način dovodi u pitanje. Naime, ambicija harmoničnog te homogenog projekta za obalni razvoj, suprotstavljena je jakim urbanim blokovima na obe (istok-zapad) strane lokacije iz razloga preizgrađenosti i prevelike urbane gustoće.

Dizajn izdignute platforme stvara seriju urbanih konzekvenci. Gotovo da nam objašnjava da je ulazna ambicija projekta da stvori glamurozne prostore umjesto kvalitativnih prostora; poništava klif/pokos kao obilježje, uključuje jednu predimenzioniranu infrastrukturnu mrežu sa podzemnim sadržajima. Zamislite samo “neophodnost” podzemnog tunela u odnosu na datosti lokacije. Pogled na novi “grad” na moru predstavlja pretjerane urbane gustoće.

Koncept serije različitih hotela na jednom gradskom mjestu može funkcionirati u nekim specifičnim situacijama, ali ne izgleda da bi se mogao dogoditi i na ovoj lokaciji.
Naime mogle bi se zamisliti posebne veze sa plažom, specijalizirani sportski sadržaji ali ništa od toga se ovdje ne dešava.

Komentari - 5

Oakley Sunglasses Cheap

Saved as a favorite, І like your web site!

Ray Ban Sale Discount

Thanks very interesting blog!

ante

suhi vez u samom srcu projekta? katastrofa….

Siniša Kundid

3LHD se i dalje prezentira na svoj način. Sada su i novinarima počeli pričati da su dobili 1. nagradu. Jeste slušali jučer radio Brač ? Uvjeren sam da su na vjeran način prikazali šta misle žitelji ovog grada o 3LHD-u i o njihovim urbanističkim rješenjima.

Siniša Kundid

Pokojni Mladen Delić bi rekao: „ Ma ljudi, jeli to moguće ?“ Da, moguće je 3 LHD opet napada Split !
Na netom održanoj konferenciji za novinare u prostorijama DAS-a, gdje su predstavljeni nagrađeni projekti za uređenje jednog od najljepših djelova Splita i to Duilova i dijela Žnjanskog platoa imalo se što vidjeti. 3LHD je ponudio već viđenu betonizaciju (Španjolska, Italija, zemlje Magreba, južna Amerika itd.) najsirovijeg oblika za naš najljepši dio grada. Neboderi tik uz samu obalu ! Oni (arhitekti 3LHD-a) tu betonizaciju i preizgrađenost opravdavaju financijskim razlozima. Lakše će se naći investitor, bolje za grad, imat će više novaca u blagajni i normalno, bolje za njih, imat će više kvadrata i moći će više naplatiti.
To što ćemo mi, ako se ostvari njihov projekt, zauvjek izgubiti najljepši dio grada, kao da se nikoga ne tiče.
Zanimljivo je i to kako je uopće njihov rad izabran. Pošto se radilo o međunarodnom natječaju u ocjenjivačkom sudu su sjedili i stranci, od kojih neki nikad prije nisu bili u Splitu. Znajući to 3LHD-ovci su se poslužili djelom preostalih dalmatinskih prirodnih ljepota (koje još nisu uspjeli uništiti) vizurama ušća Cetine, te su tu posadili svoje nebodere i rekli strancima: „To je sad Duilovo !“. Oni su falcificirali prirodu, lažno su prikazali prirodnu pozadinu Duilova i Žnjana. Jedina ispravna odluka u ovom slučaju je trebala biti DISKVALIFIKACIJA. Neznam što se tada događalo s predsjednikom ocjenjivačkog suda Juricom Jelavićem koji je prvi trebao reagirati i predložiti diskvalifikaciju. U svakom slučaju, umjesto diskvalifikacije, 3LHD-ovci bivaju nagrađeni 3. mjestom.
Zaključak: 3LHD-ov projekt će se sigurno lakše PRODATI nego Porticus-ov, toliko kvadrata betona na toliko malo zemlje, računica je svima jasna. Sačuvajmo naš grad i spriječimo ih !

Upišite vaš komentar

bot