14. svibnja 2008.

Sklop zgrada Contarini- Rezultati - I. Nagrada

u neto iznosu od 80.000 kn i 12.000,00 kn naknade za doradu dodjeljuje se radu pod šifrom «02»

Autori:
Lea Pelivan, dipl.ing.arh.
Toma Plejić, dipl.ing.arh.
/Studio UP/

Suradnja:
Marina Zajec, dipl.ing.arh.
Antun Sevšek, dipl.ing.arh.

Maketa:
Juraj Glasnović, dipl.ing.arh.

Vizualizacija:
Robert Tičić

OBRAZLOŽENJE OCJENJIVAČKOG SUDA
Promjene elaborirane u 2. fazi natječaja nastale zbog namjere maksimalnog iskorištenja utjecale su na oblikovnu korekciju i kompozicioni sklad. Izvorište i honorirana namjera autora jest da nizom dilatiranih volumena unutar jedinstvene strukture divergira arhitektonske volumene i omogući kvalitetno osvjetljavanje primarnih sadržaja i pripadajućih komunikacija.
U razradi, ideju prostornih dilatacija (ozelenjenih krovnih terasa na krovu 1. etaže) valja preispitati u karakteru, proporciji, dimenziji, te naročito u međuodnosu nasuprotnih zidova (pročelja prema tim terasama). Vertikalni zoning kuće strukturiran po temama i sadržajima u cijelosti zadovoljava urbanu atmosferu i realni ambijent. Garaža u shemi prometa, ulaza i kretanja u potpunosti podržava strukturalnu i konstruktivnu logiku cijelog kompleksa.
Prijedlog rekonstrukcije i adaptacije Bedema Contarini sa svim pratećim oblikovnim i projektnim intervencijama, uvjerljiv je i skladan u povijesnom i suvremenom kontrastnom dijalogu. Posebno delikatnim čini se tretman i oblikovanje krova koji doživljajem 5. fasade ne smije izgubiti ambijentalni sklad kao ni oblikovno izvorište proizašlo iz cjelovitog i suvremenog arhitektonskog izraza cijelog kompleksa. Prednost rješenja stambenih etaža sadržana je u mogućnosti bilateralnog osvjetljenja većine stambenih jedinica ali i glavne unutrašnje (pristupne) komunikacije. Prostorno proširenje dvorišnog trgovačkog prostora na susjedne parcele smatra se suvišnim i ne doprinosi jasnoći tretmana dvorišta.

Komentari - 5

Kolega

serem vam se na diplome

onko

Mogu zamislit kakvi su ostali projekti kad je ovaj pobjedio!

Odavno razočaran splicanin

Katastrofa. Jedino kod nas može proć ovako nešto. Sudar dviju civilizacija na razdaljini od 10 metara. Totalno nepoštivanje cjeline, što je uobičajeno za naše podneblje. Ali bitno da je turbormoderno. U ovom gradu urbanizmom definitivno vlada horror vacui, ali za razliku od srednjeg vijeka, razlozi su jedino profitabilne prirode.Svaki kvadrat praznog prostora i zelenila treba izgradit jer na tome nitko ne zaradjuje. Za kraj da citiram J. Radića: Bitno je da se gradi!

razocarani splicanin

Stvarno bi vas trebalo biti sram, ovakav projekt uopće predložiti za ovu lokaciju. Naravno, još je najveća stamota za općenito arhitekturu u Hrvatskoj što je OVO dobilo prvu nagradu… Debakl.

matan i jaranen

groznooooooooooooo !! bljak

Upišite vaš komentar

bot