15. listopada 2008.

Primošten - uređenje obalnog pojasa - Rezultati - I. Nagrada

u netto iznosu od 80.000,00 kuna dodjeljuje se radu pod šifrom „02″autori:

koFAKTOR d.o.o.Split
Dujam Ivanišević, d.i.a.
Split
Silvija Laković, d.i.a.
Rovinj

suradnik:
Gordan Mikić, d.i.a. Sumpetar

OBRAZLOŽENJE OCJENJIVAČKOG SUDA
Rad je jednostavno osvojio naklonost članova ocjenjivačkog suda svojom suptilnošću u tretmanu osjetljivih kontaktnih zona i njihovog susreta na prevlaci koja čini spoj s Primoštenskim otokom. Imponira duboko poniranje u prometnu problematiku koja je brižljivo riješena kroz dva režima : ljeto-zima i trećim u izvanrednim situacijama.

Modeliranje tipova profila glavnih prometnica je izvor i nadogradnja koncepta, koji čitavo vrijeme varira rješenja uvažavajući postojeće vrednote.

Prevlaka slijedi naputke programa fino se uvijajući u prirodnoj-organskoj krivulji ali elegantnija i smislenija od postojeće.
Umjerenost plažnog paviljona u zoni „A” i oblikovanje, koje negira volumen i čini blagi prijelaz od plaže na postojeću izgradnju daje ovoj modernoj naizgled samozatajnoj građevini pravu mjeru i prihvatljiv autorski doprinos.

Isti pristup i isti, na pravi način, odrađeni projektni uradak dosljedno se preslikava na zgradu tržnice i gradske palube. Ovaj, početak i kraj zone „C” poštuje postojeće aktivnosti i prostorne zadatosti, koje blago naglašava i otvara dodatne mogućnosti njihovog korištenja. Posebno „deck” već počima značiti i novi gradski sadržaj prema pristanišnom mulu.

Poveznica ovih sadržaja, izmjena platoa i prirodne plaže, ne narušavajući prirodni kontinuitet stvara niz intimnijih situacija, ali je potrebno posebnu pozornost posvetiti plohama koje „vise” iznad , gdje se nameće pitanje oblikovanja kontakta i procjene dubine uvlačenja u odnosu na prvi plan.

Ujednačen i relativno neutralan tretman šetnice, koja potencira napetost veze otoka s kopnom, uz visoku estetsku razinu oblikovanja javnog prostora daju ovom radu sigurnost i čvrstoću uvjerenja.

Ocjenjivački sud dvoji o izboru rasvjetnih stupova, pa savjetuje promišljanje u smjeru umjerenijeg rješenja osim na pojedinim posebno odabranim mjestima. Predlaže se i siromašnije urbano oblikovanje i ne nužno atrakcija svjetlosnih igara, danas toliko sveprisutna.

Rad za svaku pohvalu i lijepe budućnosti. Unosi na pravi način suvremeni riječnik u zadani prostor.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot