X

Split 3.21.

U subotu, 3. ožujka, u 18:00 h u Društvu arhitekata Splita predstavit će se koncept SPLIT 3.21, okvir provedenih i planiranih suradničkih projektnih aktivnosti udruge TESERAKT.

02.03.2018

Višegodišnji rad na temi modernističkog nasljeđa Splita 3, ali i splitske arhitektonske i kulturne baštine općenito, rezultirao je impresivnom bazom znanja i značajnim povećanjem sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim prostornim planovima, a nužan razvojni korak za nastavak aktivnosti šire je profesionalno i intersektorsko udruživanje.

Stoga nam u Split, s vlastitim saznanjima, iskustvima i razvijenim metodologijama, dolazi značajno veća i utjecajnija organizacija - URBEGO - čiji je rad primjer željenog razvoja lokalnih inicijativa.

Urbego je međunarodna platforma stručnjaka za urbanizam - arhitekata, planera, sociologa, grafičkih dizajnera, inženjera, ekonomista - koji pokreću istraživanja i testiraju suvremene ideje, strategije, alate i rješenja problema urbanog razvoja. Vjerujući da urbani razvoj mora osigurati mogućnost za veću jednakost, sudjelovanje i zajednički urbani život za sve, od 2012. godine Urbego je razvio 4 temeljne metodologije, proveo brojne sudioničke programe, uključujući 20 radionica, priredio izložbe njihovih rezultata u 16 zemalja i u aktivnosti uključio 300 mladih stručnjaka. URBEGO je izgradio snažnu zajednicu širokog spektra vještina i motiviranu za razvijanje inicijativa od neformalnih diskusija, preko strategija razvoja pješačkog prometa, do projektiranja javnih prostora.
Predstavit će je arhitektica Giulia Maci, predsjednica i suosnivačica URBEGA. Giulia je i koordinatorica ETTG (European Think Tanks Group Coordinator)
sekretarijata u Bruxellesu, gdje se pri Europskoj komisiji bavi koordinacijom istraživača i politikama međunarodnog razvoja Europske unije.

Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja osnovana je 2011. godine u Spitu s ciljem demokratizacije odlučivanja o javnim urbanim prostorima i razvijanja modela sudioničkog upravljanja kulturnom baštinom. Čine je uglavnom sociolozi i arhitekti, uz podršku niza drugih vezanih struka. Seriji projektnih aktivnosti - od akcijskih istraživanja, radionica, izložbi, predavanja do javnih panela i tribina - temeljni je cilj okupiti različite dionike u gradu: predstavnika građana, stručnjaka, političkih opcija, civilnog društva i poduzetnika, ne bi li iz pojedinačnih pozicija ispregovarali zajednički, održivi interes u prostoru.
TESERAKT će ovom prilikom predstaviti sociolozi Diana Magdić i Mateo Gudić.

Gostovanje Giulie Maci u Splitu podržala je Zaklada Kultura nova.