20. studenog 2008.

Sunčeva energija

OBAVIJEST O PREDAVANJIMA:


Kampus za 21. stoljeće

Umjetnička akademija u Splitu i održivi dizajn i odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Glagoljaša bb, Tvrđava Gripe, Split,  www.umas.hr/dvk10, dizajn@umas.hr

ponedjeljak, 24. studeni 2008.  u 12:00 sati

dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.
predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE)

fotonaponski sustavi na zgradi Umjetničke akademije

Zbog prevelike i neracionalne potrošnje energije Hrvatska je danas suočena s tri velika problema vezana uz energiju:

  • nedostatak energije i nesigurnost u opskrbi energijom,
  • onečišćenje okoliša uz globalno zatopljenje i klimatske promjene,
  • prilagodba i nadogradnja Strategije energetskog razvitka Republike Hrvatske,

«Ekološki osviještena Europa» je već donijela nove mjere, prema kojima se planira do 2020. godine povećati korištenje obnovljivih izvora energije na 20% te istovremeno smanjiti emisije štetnih plinova također za 20%, dok bi se učinkovitost korištenja energije povećala za 20%. Postavlja se pitanje, što mogu i koja je uloga obnovljivih izvora energije? Obnovljivi izvori energije, u prvom redu Sunčeva energija i energija vjetra uz biogoriva u skoroj bi budućnosti mogli bi  biti glavni nositelj ekološki održivog energetskog razvoja. U protekle 4 godine u svijetu je korištenje Sunčeve energije imalo stopu rasta od 43%, a energije vjetra od 21% godišnje.

Koja je uloga  Akademske zajenice u odgovornom  promišljanju naše energetske budućnosti?
[ kontakt Tomislav Lerotić, 098 179 50 72 ]


Pasivno i aktivno korištenje Sunčeve energije u sinergiji s urbanizmom, arhitekturom i graditeljstvom

DAS - društvo arhitekata Splita,
Starčevićeva 24, Split

ponedjeljak, 24. studeni 2008. u 17:00 sati

dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.
predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE)

Sadržaj predavanja:
Sektor zgradarstva odgovoran je za preko 40% ukupne potrošnje energije. Iskustva pokazuju da se primjenom suvremenih načela energetske učinkovitosti u zgradarstvu koja objedinjuju bioklimatske projektantske tehnike, visokokvalitetnu toplinsku zaštitu, aktivne solarne elemente i sustave, koncepte pasivne sunčane arhitekture, te primjenu energetskih efikasnih uređaja i sustava u zgradama ukupna potrošnja energije u promatranoj zgradi može smanjiti u granicama između 30 i 70 %. Stoga, najveći potencijal energetskih i ekoloških ušteda postoji upravo u energetskoj učinkovitosti i održivoj gradnji, te korištenju obnovljivih izvora energije kao prioritetima suvremenog graditeljstva i energetike.

U priobalnom području i na otocima zbog povećane potrošnje električne energije, a naročito snažnog rasta ugradnje sustava klimatizacije, vršno opterećenje elektroenergetskog sustava raste i pomiče se u ljeto. Kako se za pripremu potrošne tople vode u priobalju i na otocima obično uvijek koriste električni bojleri, njihovom zamjenom solarnim toplinskim sustavima mogu se ostvariti značajne uštede električne energije i smanjiti vršno opterećenje elektrodistribucijske mreže.

Bodovi (2) će se moći ostvariti potvrdom koja će se izdati na predavanju.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot