10. svibnja 2008.

Ultimate living

It’s like nothing ever happened.
What do you do with a remnant space only 2.4 meters (7 feet 10 inches) wide?
Search for ultimate living…

image

The 7′10″ wide building seen from the street. Photography by Luc Roymans.

Four wooden floors between two existing walls, hanging in a steel skeleton, organize this house: downstairs for work, dining on 1st, relaxing on 2nd, sleeping on 3rd, and on the roof, go and enjoy the view.

The border to the outside is only glass. Transparency not only a necessity, but also a trump card.

image

The 7′10″ wide building seen from the street. Photography by Luc Roymans.

image

The 7′10″ wide building seen from the street. Photography by Luc Roymans.

Where is the border of living if everything is visible? This articulated transparency displays every facet of living on each floor framed by the black window frameworks like a living painting and is also an intentional wink to a former trade in this neighborhood: prostitution.

image

Street level: working. Photography by Luc Roymans.

image

1st level: eating. Photography by Luc Roymans.

image

2nd level: living. Photography by Luc Roymans.

image

3rd level: sleeping. Photography by Luc Roymans.

image

Roof level: (sun)bathing. Photography by Luc Roymans.

Restrictions of the available floor space (60m2 / 645 ft2) also shift the border between actually needed and pure luxury. Thus compromises with the available space are no option. Floor space is glorious but also not the most important determining factor of ‘nice living’. Paying respect to these strong restrictions, gives pure luxury and freedom, a place in the city, comfort, and affordable space to live.

image

Street front. Photography by Luc Roymans.

image

floor plans

Besides space, time was the other important limitation of this project. No sempiternal construction process but a sophisticated assembly guided by strict planning. The building was (except for the first floor) assembled completely ‘dry’. A steel structure was placed between the existing walls in barely three weeks. Wooden floors, placed into the steel structure, formed the proposition for the next floor, one at a time. Finally, the staircase was inserted in one piece. Three black PE tubes, arranged vertically and horizontally and housed between double wooden floors, provide infrastructure for plumbing, heating and electricity. Due to this technical concept, the existing and permanently visible walls could remain intact. The chosen construction principles, venture, and a progressive attitude towards adaptation planning are an example of the efficiency of this house also.

image

The kitchen as part of the lighting installation. Photography by Luc Roymans.

image

The staircase was inserted in one piece. Photography by Luc Roymans.

All fixtures were designed by the architects themselves as well and were – of course – adjusted to the narrow space of each floor. The transparency of each space had to be sustained. The fixtures were made of stainless steel.

 

image

sculp(IT)
Pieter Peerlings & Silvia Mertens

sculp(IT) is a young, progressive and complementary team of architects who apply their passion for architecture to every task given.

sculp(IT) is based in Antwerp, Belgium and currently consists of Silvia Mertens, arch., and Pieter Peerlings, arch.

Komentari - 0

Upišite vaš komentar

bot