X

POZIV NA PREDSTAVLJANJE ZAVRŠNOG RADA STUDENATA ARHITEKTURE SVEUČILIŠTA U BATHU (UK) NA TEMU POVEZIVANJA KOPILICE I ISTOČNE OBALE

01.04.2019

Rad je nastao neovisno o masterplanu kojeg je financirala Europska banka za obnovu i razvoj, ali s njim dijeli slične principe i predlaže prometna i urbanistička rješenja.Studenti arhitekture engleskog Sveučilišta Bath - Sam Bunn, Yee Wei Gan, Tom Lowe, Yuchen Mei, Stephen Oldham, Hugh Pearce, pod mentorstvom profesora Alexa Wrighta, semestar su posvetili projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita s posebnim naglaskom na prometna rješenja povezivanja sjevernog i južnog dijela grada. Rad studenata arhitekture zadnje godine diplomskog studija sastoji se od tri dijela: analize povijesnog razvoja grada od nastanka do današnjeg dana i trendova u području demografije i ekonomije, zatim procesa kojim pokazuju opcije koje su razmatrali kao moguća rješenja na probleme koje grad trenutačno ima (promet, monokultura turizma, depopulacija), dok u trećem dijelu detaljnije donose prijedlog rješenja.

Studenti i njihov mentor prepoznali su današnji Split kao grad u tranziciji. Smatraju da se grad nalazi u važnom trenutku u kojem treba odrediti smjer vlastitog razvoja, te su ujedno usporedili Split s drugim gradovima koji su već prošli kroz taj proces. Rezultate svog rada uobličili su u niz čitkih i upečatljivih info grafika, modela, nacrta i (foto)montaža koje nam pomažu lakše zamisliti kako bi Split mogao izgledati uz više urbanog zelenila, bolji javni prijevoz i nove forme i sadržaje na neuglednim i neiskorištenim obuhvatima definiranim industrijom i infrastrukturom.

Pozivamo vas stoga da dođete poslušati i vidjeti na koji način su studenti iz Ujedinjenog Kraljevstva „pročitali” Split te koja rješenja i strateške mjere predlažu.

Predstavljanje Završnog rada studenata arhitekture Sveučilišta u Bathu (UK) na temu povezivanja Kopilice i Istočne obale održat će se u utorak, 2. travnja 2019. s početkom u 11:00 sati u showroomu projekta, na adresi Kopilica 5.