X

Ciklus predavanja ‘Splitski kolaž’/ Alenka Korenjak: ‘Tactical urbanism - public space’

24.05.2017

Četvrto predavanje ciklusa „Splitski kolaž” održat će slovenska arhitektica Alenka Korenjak, suosnivačica udruge prostoRož, a naziv predavanja je „Tactical urbanism - public space”.

Iako tema lokacijski nije usko vezana na sam grad Split, tema projektiranja, artikuliranja i stvaranja javnih prostora za same stanovnike je vrlo aktualna na našem lokalnom i nacionalnom nivou te svakako vrijedi čuti osvrt osobe sa značajnim iskustvom u toj domeni.

Predavanje će se održati u četvrtak 25.05.2017. u 18 sati u prostorijama Društva arhitekata Splita (Starčevićeva 24c) te je otvoreno za svu zainteresiranu javnost.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Alenka Korenjak je jedna od suosnivača udruge ProstoRož. Po edukaciji arhitektica, ima iskustva u projektiranju i dizajniranju projekata javnih prostora, gdje interakcija, suradnja i komunikacija sa stanovnicima igraju ključnu ulogu. Osim što se dobro snalazi u urbanističkom planiranju i detaljnim razradama istog, posjeduje znanje o pravnim aspektima privremenog stanovanja, intervencija u javnom prostoru, građenja općenito. Najviše je inspirira potraga za novom ulogom arhitekture u stvaranju grada i misli da je kulturni sektor već našao način za kreiranje veze između stanovnika i donositelja odluka. Također, misli da skromnija uloga arhitekture, koja se osvrće na svakodnevne potrebe ljudi i predlaže kreativna rješenja za njih, u isto vrijeme može stvoriti i dovoljan profit i unaprijediti kvalitetu života.

prostoRož je udruga koja se bavi problematikom javnih urbanih prostora, nastala 2004. godine, iz želje za istraživanjem i razumijevanjem istih. Danas okuplja arhitekte, urbaniste, sociologe i pravnike, da se uz interdisciplinarni filter omogući višedimenzionalan pristup izazovima urbanog prostora.
Istražuju prostor i njegovu važnost za lokalno stanovništvo i društvo općenito. U prvih 10 godina rada su napravili više od 50 projekata te u svakom projektu dodatno uče, šire opseg svog djelovanja, kako u mjerilu, tako i metodama koje koriste.

Preuzmi: