X

Dani lokalnog angažmana u Šibeniku

U organizaciji Sobe DAŠ i Zavičajne škole, u Šibeniku će se od 23. do 25. rujna održati drugi Dani lokalnog angažmana.

21.09.2016

Dani lokalnog angažmana zamišljeni su kao trodnevno događanje koje će okupiti sudionike različitih struka kako bi se kroz radionicu, predavanja i zajedničku diskusiju pokušalo utvrditi probleme, te ispitati različite mogućnosti korištenja javnog prostora i revitalizacije napuštenih objekata koji se nalaze na području nekadašnje vojarne Minerska.

U dnevnom dijelu programa održavat će se arhitektonska radionica, dok će se u večernjim satima odvijati predavanja u gradskoj jezgri. Predavanja će održati stručnjaci iz područja arhitekture, antropologije, šumarstva. Teme o kojima će govoriti su kritički turizam, urbani vrtovi, intervencije u javnom prostoru, upravljanje napuštenim prostorima. Gosti koji će sudjelovati u programu su Dafne Berc, Emil Jurcan, Vice Krnčević, Sonja Leboš, Tomislav Soldo, Bojan Mucko, Saša Šimpraga te članovi Sobe DAŠ. U sklopu Dana održat će se i izložba radova šibenske umjetnice Lane Stojićević.

Za kraj događanja predviđena je prezentacija projekata nastalih na arhitektonskoj radionici na kojoj će i građani imati priliku vidjeti različite prijedloge iskorištavanja potencijalnog prostora grada koji je trenutno izvan funkcije. U tu svrhu bit će organiziran jednodnevni prijevoz brodom za sve zainteresirane građane.

Cilj Dana lokalnog angažmana je bolje upoznati građane i struku s vlastitim gradom, odnosno njegovim zapuštenim, marginaliziranim i nedovoljno valoriziranim prostorima, ali i preispitati ulogu arhitekture u današnjem funkcioniranju i oblikovanju grada.

Zavičajna škola je projekt udruge ‘Borel’ koji se u raznim oblicima društvenog angažmana odvija od 2012. godine. Konstruktivno je sačinjena od tri cjeline - Povijest i znamenite ličnosti zavičaja, Arhitektura i urbanizam zavičaja, te Građanski aktivizam. Zbog niza okolnosti, posljednjih godinu dana, Zavičajna škola posebni naglaskak stavlja na aspekt arhitekture i urbanizma, jer je taj vid djelovanja trenutno ocijenjen kao najkritičnija točka tranzicije Šibenika iz industrijskog u turističko središte.

Soba DAŠ je sekcija mladih Društva arhitekata Šibenik osnovana u listopadu 2012. godine. Ciljevi Sekcije su predstavljanje i afirmiranje mladih šibenskih arhitekata i studenata arhitekture i njihovih radova na arhitektonskoj i kulturnoj sceni grada Šibenika, ali i šire. U svom djelovanju Sekcija organizira i provodi projekte koji su od interesa za članove Sekcije i građane Šibenika, a sve s ciljem uključivanja mladih u probleme gradskog prostora te pokušaja da se isti riješe.