X

Dva sakralna objekta arhitekta Ante Rožića u Općini Podgora - Tura za građane

U subotu, 24. srpnja, održat će se stručno vođena tura za građane pod nazivom ”Dva sakralna objekta arhitekta Ante Rožića u Općini Podgora”. Tura počinje u 18 sati okupljanjem ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Podgori. Predviđeno trajanje ture je oko sat i pol, a sudjelovanje je besplatno. Za građane iz Splita bit će organiziran besplatan prijevoz. Polazak kombija iz Splita je u 16.30h, a prijave se primaju isključivo putem maila: slobodne.veze@gmail.com

20.07.2021

O TURI:

Razorni potresi koji su pogodili Makarsko primorje 1962. godine, s epicentrom kod Drašnica, od kojih su najsnažniji iznosili 5,9 i 6,2 stupnja po Richteru, oštetili su i srušili između ostalog i brojne crkve i kapele na ovom području. Izgradnja Jadranske magistrale 1964. / 1965. godine, te preseljenje stanovništva iz porušenih podbiokovskih zaselaka bliže moru, zahtijevala je ne samo obnovu srušenih i oštećenih sakralnih objekata već i izgradnju novih, bliže mjestu novog stanovanja uz obalu. Arhitekt Ante Rožić tih godina je angažiran na izgradnji župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Podgori (1964. – 1968.), župne crkve Bezgrešnog začeća u Drašnicama (1971. – 1976.), župne crkve sv. Nikole Tavelića u Tučepima (1978.) i kasnije uređenja šimatorija župne crkve u Igranima. 

Ovom turom bit će obuhvaćena dva sakralna objekta nagrađivanog arhitekta Ante Rožića izgrađena 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća na području Općine Podgora. Riječ je o župnim crkvama u Podgori i Drašnicama, koje predstavljaju izniman doprinos modernističkoj sakralnoj arhitekturi na ovim prostorima.

 

Obilazak organizira udruga Slobodne veze / projekt Motel Trogir u suradnji s Udrugom za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja ”Kačić” iz Podgore. Voditeljice ture su povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović (predsjednica Udruge Kačić) i arhitektica Petra Radić (Udruga Kačić).

 

Kako je prethodno rečeno, za građane iz Splita bit će organiziran besplatan prijevoz kombijem. Za rezervaciju mjesta i detalje o polasku potrebno se najaviti na e-mail slobodne.veze@gmail.com. Broj mjesta je ograničen. Za lokalne sudionike prijevoz od Podgore do Drašnica je u vlastitom aranžmanu.