X

GERMANO MITROVIĆ (1940.-1995.)

20.03.2020

Uz 80. godišnjicu rođenja te 25. godišnjicu smrti istaknutoga splitskog arhitekta i prostornog planera.

Germano (Đermano) Mitrović rođen je 19. ožujka 1940. u Splitu. Ljubav prema arhitekturi razvio je uz svog ujaka, znamenitoga splitskog arhitekta Marka Markovinu. Srednju tehničku školu - arhitektonski smjer završio je u Splitu. Arhitekturu je studirao u Ljubljani na AGG fakultetu, gdje je diplomirao 1965., u klasi prof. Edvarda Ravnikara. Na FAGG-u u Zagrebu je pohađao magistarski studij urbanizma.

Čitav radni vijek, gotovo punih trideset godina, radio je kao odgovorni planer-projektant u Urbanističkom zavodu Dalmacije.

Kao jedan od vodećih splitskih urbanista tog vremena, Mitrović je sudjelovao na brojnim urbanističko-arhitektonskim natječajima, na kojima je često bio nagrađivan. U autorskom timu s Draženom Grgurevićem, Nikolom Lušićem, Fedorom Mudnićem i Vinkom Uhlikom, sudjelovao je na javnom natječaju urbanističko-pejzažnog rješenja Marjana. Njihovo je rješenje dobilo prvu nagradu te su upravo zahvaljujući tom radu, 1969., Mitrović i suradnici dobili Nagradu grada Splita za nauku i kulturu.

Projektirao je kaskadne objekte na Mejama u Splitu („Kaskade“ - stanovanje budućnosti), trasu i ulazne portale marjanskog tunela u Splitu, ljetnu binu i dječji grad na Marjanu te brojne druge građevine u Splitu, ali i diljem Dalmacije.

Autor je više članaka na temu urbanizma te raznih provedbenih urbanističkih planova (Ploče, Križine, Pučišća, Marjan, usjek pruge i dr.). Promišljanja o urbanističkom uređenju Splita bila su njegova trajna preokupacija.

Bio je član DAS-a te član predsjedništva Društva „Marjan“.

Germano Mitrović (Braco, Cane) bio je prisutan i u amaterskom športskom životu rodnoga grada (jedrenje, nogomet, ragbi), kao i u likovnom stvaralaštvu, crtajući prvenstveno ženske aktove. Neki od tih crteža posthumno su mu objavljeni u 9. i 10. broju časopisa za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu „The Split Mind“.

Umro je u Splitu, 4. studenoga 1995. godine.

 

Ivan Bošković

 

 

Izvori:

Arhiv dipl. ing. arh. Germana Mitrovića - Zaklada „Karlo Grenc“, Split

Biografski podaci dipl. ing. arh. Germana Mitrovića

Obitelj i rodbina dipl. ing. arh. Germana Mitrovića

 

Autor:

Ivan Bošković