X

SPLIT 21_IMA LI GRADA ISTOČNO OD RAJA?

Prijedlog smjera prostornog razvoja šireg urbanog područja grada Splita

11.03.2022

Prof.art. Ante Kuzmanić, doc.art. Ivan Jurić i Jere Kuzmanić predstavljaju prijedlog smjera prostornog razvoja šireg urbanog područja grada Splita skupom nacrta infrastrukturnih i urbanističkih modela fokusiranih na područje istočnog dijela grada između splitske zaobilaznice i donjeg toka rijeke Žrnovnice koji kulminiraju projektom trajektne luke Orišac. Split 21 je misao o cjelini grada Splita kao dijela najvećeg metropolitanskog područja na istočnom Jadranu koje ovim planom hvata korak sa 21. stoljećem.

 

Publikaciju Split 21_Ima li grada istočno od raja? Možete preuzeti na sljedećem linku.

 

Novim prijedlogom prebacuju interes planiranja na istočnu stranu administrativnog područja Splita, izvan poluotoka. Površina tog prostora je veličine današnjeg konsolidiranog područja Splita: potrošena, bezlična, djelomično bez vode i kanalizacije s ne saniranim smetlištem, bez ulica i rasvjete. Okidač razvoja pronađen je u ideji o trajektnoj luci Orišac. Nasuti plato pretvorio bi se u manipulativni prostor trajektne luke sa sezonskim linijama za srednjodalmatinske otoke. Ako povežemo tu luku s novoformiranom trasom D8 ex. Jadranske magistrale, dobit ćemo brzi izlaz iz grada. Ljetne kolone koje čekaju na ukrcaj na trajekte neće opterećivati centar grada i postat će nepotrebne sve velike intervencije u slici centra poput Masterplanom krivo predloženih tunela, konferencijskih hala i kružnih tokova ili katastrofalnog prijedloga ro-ro terminala na Stinicama.

Luka Orišac sigurno bi bila pokretač razvoja prostora u pozadini, od Pazdigrada do Karepovca, uključujući potentne prostore u kojima su smješteni propali pogoni građevinske operative i Instituta za Jadranske kulture. Izgradnja prometnica, nova luka na Orišcu, kvalitetan javni prijevoz morem i metroom i uređenje Karepovca u park šumu koja se uklapa u sustav parkova koji čine zelenu infrastukturu grada Splita od Marjana preko Žrnovnice do Jadra i Salone stvara osnovu na kojoj se može planirati budućnost Istočno od raja.

Na kraju, ono što je najvažnije, pokušaj je ovo da se odgovori na pitanje na koji ćemo trag ostaviti u ovom prostoru kako bi buduće generacije prepoznale naše vrijeme i nas u njemu. Prethodnici su nam ostavili Palaču, građanske predjele Manuša, Varoša i Lučca, obalni pojas zelenih javnih gradskih plaža s krunom Marjanom te planirana naselja poput Spinuta i Splita 3 s vrhunskim ostvarenjima tadašnjih velikana arhitektonske i urbanističke misli. Što naša generacija može reći o svom tragu u vremenu i prostoru Splita dvadeset prvog stoljeća? U tom smislu, ovaj dokument želi biti i provokacija koja nastoji pokrenuti dijalog i motivirati nove generacije da promišljaju model razvoja Splita kao metropolitanskog grada.

Projekt je do sada predstavljen 2021. godine u prostorijama Društva arhitekata Splita, na Zgrebačkom salonu arhitekture i kao semestralni zadatak studija arhitekture na IIT u Chicagu.

Sljedeće predstavljanje izložba je na samoj lokaciji. Otvaranje izložbe će se održati u petak, 18. ožujka 2022. u 19 sati u prizemlju City Center one, Vukovarska 207 (kod glavnog ulaza).
 

Izložbu možete posjetiti od 18. ožujka do 3. travnja 2022., a publikaciju možete preuzeti na stranicama Društva Arhitekata Splita. Poziv na izložbu je na sljedećoj poveznici.

Projekt je detaljno obrazložen u publikaciji koju možete preuzeti niže na linku. Prijedlogu je metodološki prethodila kvalitativna analiza povijesti prostornih planova na području Splita, njihove provedenosti i djelomično strukturirana kvalitativna analiza postojećih urbanističkih prijedloga, studija i drugih prostorno–planskih dokumenata koji se odnose na šire područje Splita. Stoga publikacija predstavlja dokument koji je vrijedan i kao prilog sintezi urbanističkih tema koje se tiču šireg područja grada.