X

In memoriam Ante Svarčić

(1938. - 2021.)

12.09.2021

Arhitekt Ante Svarčić, cijenjeni kolega koji je svojim radom, opusom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na prostoru Splita preminuo je u subotu, 11.9. u 83. godini života.

Svoje najrelevantnije projekte realizirao je upravo u rodnom Splitu, prvenstveno ulicu Ruđera Boškovića sa sklopom centra Splita 3 i robnom kućom Prima 3. Ante Svarčić je bio usko vezan uz prostor koji je kreirao pa se tako i njegov projektni ured nalazio u ulici Ruđera Boškovića iznad trga, odnosno centra Splita 3. Ulica Ruđera Boškovića i danas, 50 godina nakon nastanka, predstavlja jedan od najvažnijih gradskih arhitektonsko-urbanističkih repera koji u potpunosti sadrži živahnost koju je Ante Svarčić implementirao svojim projektom. Modernu interpretaciju dalmatinske ulice i trga, mjesta javnog života duboko usječenog u dalmatinski stil života.  U bogatom opusu arhitekta Svarčića izrazito mjesto ima i Plažni objekt Duilovo koji, unatoč tome što je postao „betonski spavač“,  odiše idejama splitskog modernizma i bezvremenskim duhom, kao i niz drugih projekata arhitekta.

Arhitekta Antu Svarčića pamtit ćemo kao komunikativnog i veselog intelektualca, uvijek spremnog na dijalog i prenošenje znanja mlađim kolegama, borbu za struku i arhitektonsku kvalitetu. Ovim putem izražavamo sućut obitelji Ante Svarčića uz veliki ponos što je bio dio našeg društva i grada kojeg je trajno obilježio.

Društvo arhitekata Splita