X

IZBAČENI – Zašto si više ne možemo priuštiti stanovanje u vlastitim gradovima?

Istraživački dokumentarac Fredrika Gerttena o globalnoj krizi stanovanja

27.04.2021

U kinima diljem Hrvatske od 29. travnja uz moderirane razgovore u suradnji s Društvom arhitekata Splita, Pravom na Grad i Inicijativom Grad odrasta

Veliki gradovi postali su igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba. Ogleda se to u nezaustavljivom
globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara ostaju jednako niski. Zbog svega toga u gradovima širom svijeta postaje sve teže i
teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani.
Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja?
Na ova kompleksna pitanja aktualne odgovore daje najnoviji istraživački dokumentarac poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena IZBAČENI (Push) koji prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj predanoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem – cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike.

Kako pokazuje film, velikim gradovima danas upravljaju financijski kapital i veliki investitori koji crpe sve iskoristive resurse i tako uzrokuju nezapamćenu globalnu stambenu krizu, a Izbačeni ostavlja publiku s osjećajem angažmana, bijesa i s puno toga za raspraviti.
U ovoj detaljno istraženoj i na trenutke šokantnoj priči pojavljuju se i nobelovac Joseph Stiglitz, poznati talijanski istraživački novinar i pisac Roberto Saviano te gradonačelnica Barcelone Ada Colau.
 

TRAILER: https://vimeo.com/394964410

U sklopu zagrebačke premijere u četvrtak 29.4. razgovor s redateljem i protagonisticom filma s prenosom online. Više informacija na:
https://www.facebook.com/events/927104011357289
U petak 30.4. Masterclass s redateljem s prenosom online:
https://www.facebook.com/events/798203920802346/


Splitska premijera 14.5. u kinoteci Zlatna vrata.

Ostale projekcije 15.5. i 21.5.
Vidimo se!