X

Izložbe ‘Tvoja zemlja ne postoji’ i ‘Što, kako i za koga & tako dalje’

29. rujna 2016. u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split) otvorene su izložbe ‘Tvoja zemlja ne postoji’ i ‘Što, kako i za koga & tako dalje’ Dejana Kršića.

30.09.2016

Izložbe ostaju otvorene do 20. listopada 2016., a možete ih pogledati radnim danom i subotom od 14 do 21h.

Organizator izložbi je Platforma 9.81, u sklopu godišnjeg suradničkog programa “Kad netko kaže” sa partnerima MKC, DVK/UMAS u suradnji s WHWom i HDDom.

Tvoja zemlja ne postoji
Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Etcétera…, Vlatka Horvat, Siniša Ilić, Rajkamal Kahlon, Victoria Lomasko, Runo Lagomarsino, Ana Opalić, Trevor Paglen, Partizanska umjetnost, Mykola Ridnyi, Mladen Stilinović, Lana Stojićević
Kustosice: Što, kako i za koga / WHW

Izložba Tvoja zemlja ne postoji naslovljena je prema istoimenom radu Libie Castro i Ólafura Ólafssona, kampanji od 2003. godine realiziranoj u različitim formatima, na mnogim jezicima i u raznim gradovima. Izložba okuplja umjetnike čiji radovi rezoniraju sa širokim asocijativnim poljem emocionalnih, društvenih i historijskih sadržaja na koje višeslojna tvrdnja Tvoja zemlja ne postoji može upućivati. Dio je serije istoimenih izložbi koje se, okupljajući različite umjetnike u svakom gradu, tijekom ove godine održavaju u Art radionici Lazareti (Dubrovnik), Galeriji Nova (Zagreb), Multimedijalnom kulturnom centru (Split) te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka).
Investiran u višeznačnost izjave “Tvoja zemlja ne postoji” naslov izložbe pokreće niz asocijacija postavljajući okvir za promatranje radova. U prvi mah, asocira na neriješene probleme suvremenih migracija koji sve agresivnije povlače granice između “mi” i “oni”, “iznutra” i “izvan”. Također, slogan “Tvoja zemlja ne postoji” indicira i nepostojanje zemlje kakvu priželjkujemo, zemlje koja se ne oslanja na ideologiju određenu granicama, vođenu teritorijalnim određenjima i nacionalnom pripadnosti. Stoga ovaj višeznačni naslov valja shvatiti kao znak nezadovoljstva i ponovnog promišljanja ideje kolektiva kao mjesta solidarnosti te kao sugestiju da i polje umjetnosti treba koristiti kao poligon promišljanja tih ideja. (WHW)

Dejan Kršić: Što, kako i za koga & tako dalje - grafički dizajn za suvremenu umjetnost
Kustos: Marko Golub

Izložba Što, kako i za koga & tako dalje - grafički dizajn za suvremenu umjetnost predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta dizajnerskog rada autora Dejana Kršića, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti.
Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte udruge Što, kako i za koga / WHW, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenale, Rooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven, Branka Stipančić i Mladen Stilinović, Mangelos, Sanja Iveković, Vlado Martek itd. Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju i ‘profesionalni hobi’. Originalne radove - pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju - izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala.

Postav izložbe: Dejan Kršić, Marko Golub, Oleg Šuran
Produkcija: HDD galerija