X

Priopćenje za javnost u pogledu interakcije s Državnim inspektoratom na temu „Westgate tornja B“

Društvo arhitekata Splita je još u 8. mjesec 2020. godine izrazilo i javnu i formalnu zabrinutost zbog „novog“, naknadnog volumena na „Westgate tornju B“, koji je vizualno značajno odstupao od onog što je bilo vidljivo u projektnoj dokumentaciji koja je sastavni dio akta za gradnju.

26.05.2021

 

Zbog zadane problematike smo u DAS-u imali više koordinacijskih sastanaka, uvida u spis, pregledavanja nacrta i vizualne usporedbe te po nikakvom stručnom tumačenju nismo vidjeli zadanu intervenciju kao nešto što može ići bez izmjene građevinske dozvole, a isto tako, u važećem GUP-u Splita nismo vidjeli prostor da se ta izmjena odobri. Zbog toga smo predmetni zahvat prijavili državnom inspektoratu.

Kad se situacija zahuktala, iz centrale državnog inspektorata je došlo oskudno javno priopćenje za predmetnu građevinsku novotvorinu, koje citiramo: „Kako dosadašnjim obavljenim očevidom nisu utvrđene nepravilnosti, u ovom trenutku nema elemenata za pokretanje upravnog inspekcijskog postupka“.
Valja naglasiti da je to priopćenje išlo samo kao javno, a mi kao prijavitelj nismo od građevinskog inspektora dobili pisanu obavijest, što je po Zakonu o Državnom inspektoratu te sukcesivno Zakonu o građevinskoj inspekciji bio dužan napraviti, s obzirom da smo poznati prijavitelji.

Kako smo, kao i mnogi arhitekti diljem RH, kroz svoju profesionalnu karijeru i kroz djelovanje u Društvu arhitekata Splita nemali broj puta vidjeli da se greške, namjerne ili slučajne, često potkradu institucijama koje donose odluku i kako u okviru Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te unutar pravne i stručne definicije lokacijskih uvjeta nismo vidjeli argumente za opravdanost deklarativnog stava državnog inspektorata oko ovog predmeta, zatražili smo uvid u zapisnik na temelju kojeg „nema elemenata za pokretanje postupka“.

Prijem u splitsku podružnicu državnog inspektorata smo dobili 11.08.2020., gdje nas je ljubazno primila jedna od inspektorica, objasnila da je kolegica koja je to obrađivala van ureda i uputila da pošaljemo pismeni upit. Isti dan smo to i napravili.

 

Nakon tog smo u dva navrata kontaktirali navedeni ured telefonski (01.09.2020; 15.09.2020.), kako bi saznali rezultate izvida, te iste nismo dobili.

S gore navedenom kronologijom 21.10.2020. poslana je još jedna e-mail prijava na gradevinska.inspekcija@dirh.hr


S obzirom da do 15.01.2021. nismo zaprimili nikakav odgovor, na taj datum je poslana požurnica s dostavnicom u središnjicu državnog inspektorata u Zagreb.

 

Do današnjeg dana, 26. svibnja 2021., nismo dobili nikakav odgovor.

 

S obzirom na navedeno, dužnost nam je kao udruzi koja promiče arhitektonsku struku, zagovara poštivanje i provedbu hrvatskih zakona te s posebnim fokusom gleda na splitski prostor, javno iskazati zabrinutost (ne)djelovanjem institucije koja je zadnja crta obrane od devastacije prostora i glavni akter u provođenju reda u istome. Vrlo smo neugodno iznenađeni inertnošću i nezainteresiranošću, posebno u kontekstu činjenice da je direktno uključena najveća arhitektonska strukovna udruga u Splitu i da se radi o objektu koji ima veliku pažnju javnosti te specifičan put svoje realizacije, koji je bio u direktnom sukobu s prostornom planskom dokumentacijom i zacrtanim planom prostornog razvoja grada Splita.

 

Cijeli dopis nalazi se na LINKU

 

U ime predsjedništva Društva arhitekata Splita

Daša Gazde, dia

Predsjednica